Skip to main content

Nå er julen rett rundt hjørnet! Hvis du vil unngå en økonomisk baksmell på nyåret bør du planlegge godt nå – vi gir deg tipsene!

Planlegg julens innkjøp godt

Julen skal være en koselig tid, så ikke la mas og stress overskygge hva julen egentlig handler om. Sett deg ned og tenk over hvordan du har lyst til å bruke pengene dine. Sett opp et julebudsjett og skriv lister over hva du trenger for å få en fin julefeiring:

1. Skriv gavelister

  • Hvor mye vil du bruke? Gaver blir fort mye dyrere enn du hadde tenkt hvis du ikke har en makspris på forhånd.
  • Hvem skal du kjøpe gaver til? Planlegg i forkant og avtal hvem du skal gi gaver til. Du trenger ikke kjøpe gaver til «alle» – dette blir fort dyrt.
  • Begrens innkjøpene til barna – Det er ikke alltid sammenheng mellom prislappen på gaven og gleden den gir.

2. Sett opp matbudsjett

  • Skriv lister over hva som trengs og sett opp et matbudsjett.
  • Husk at det finnes billige alternativer for julematen.
  • Følg med på tilbudene –pass på at du ikke blir helt revet med i priskrigene, tenk over hva du trenger, og hva som faktisk blir spist.
  • Kanskje det vil være lurt å ta turen til Sverige for å handle inn mat og drikke?
  • Om du skal du holde julemiddagen, kan du foreslå spleiselag eller at alle tar med seg en rett hver.

3. Kreative gaver

Det er ofte gavene med omtanke som gir best suksess. Det trenger ikke koste så mye. I førjulstiden kan du lage gavene selv. Bakverk, sjokolade og karameller er alltid hyggelig å få til jul, og vil være en kjempesuksess å lage med barna. Å gi bort opplevelser  med venner og familie er alltid en fin gave.

4. Gjenbruk det du har

De fleste har både passende antrekk og julepynt liggende i skap og skuffer. Tenk over hva du virkelig trenger og hva du har fra før. Kan du bruke én av de mange kjolene som henger i skapet fra før? Vil du fornye deg, kan du style antrekket med nye smykker, et annet slips eller en annen jakke, som gir antrekket en helt ny stil.

5. Planlegg for neste år

Det er for sent nå, men skal du tenke helhetlig bør du begynne å tenke på julegavene allerede på nyåret, og gjennom hele året. I januar er det salg og du kan gjøre gode kupp! Med god planlegging blir det mindre mas neste år når du har alle gavene klare!

Les også: Salgsåret 2017 – når er det salg?

Kos deg i førjulstiden med glede, latter og god mat – God jul og godt nytt år!