Skip to main content

Det er lett å miste gangsyn når hele feriepenge-potten detter inn på konto. Men i stedet for å blåse alt på én måned, finnes det langt smartere måter å bruke pengene på.

Feriepengene er ferdig beskattet ved at skatteprosenten er noe forhøyet de øvrige månedene i året. Det betyr at feriepengene kommer trekkfrie og i sin «reneste» form. Dermed er utbetalingen også som regel langt høyere enn resten av året, som for mange betyr økt forbruk og konstant ja-modus overfor sommergira barn, forbruksglade kjærester og lånevillige venner. Få mer ut av pengene, så kan du oftere si ja i fremtiden. Her er måtene som gir deg oversikt og styring på feriepengene.

1. Sett opp feriebudsjett

Feriepengene utgjør minimum 10,2 prosent av feriepengegrunnlaget fra året før. Ofte vil det være fullt mulig å sette av noe av summen til sparing. Bestem deg på forhånd hvor mye penger du vil tillate deg selv å bruke, og sett av resten. Deretter fører du opp de vanlige postene for forbruket ditt, som transport, overnatting, mat, opplevelser og shopping. Også lommepenger til barna er lurt å sette et tak på. La dem få det i kontanter, så kan de selv velge hvordan de ønsker å bruke dem. Smart og lærerikt! Følg opp budsjettet, og sørg for at du har full kontroll underveis.

2. Planlegg for spontanitet

Morgenstund har faktisk gull i mund (hånd på norrønt), slik ordtaket sier. I alle fall når det kommer til fylling av drivstoff. Følger du nøye med på bensinprisene sine svingninger, kan du fort spare flere hundrelapper i løpet av sommeren – når bilen er hyppig i bruk til utflukter og annen spontan moro. Fyll på når prisen er lav selv om tanken ikke er helt tom, og du er klar for å legge ut på langtur når det passer deg.

Mange ukeshandler for å unnslippe tidsklemma i hverdagen, men vær obs på at pengesluket i ferien ofte oppstår når nettopp den gode planleggingen uteblir. Fortsett med storhandelen én gang i uken, men ta høyde for utflukter, besøk og familiekos. Legg deg opp et lite lager med snacks, grillmat, leskende drikker og is, så slipper du å bruke unødig mye penger på bensinstasjoner, kiosker og cafeer når lysten på noe godt melder seg.

3. Rydd i økonomien

Ferietid er en ypperlig liten luke til å gjøre det du ellers ikke orker å ta fatt på. Sett av et par timer for å gå gjennom faste avtaler som strøm, forsikring, telefon, internett, trening, strømme-abonnementer, spill og apper. Sammenlign priser, og ikke vær redd for å bytte til rimeligere alternativ – eller eventuelt avslutte overflødige abonnementer.

Her kan det være mye penger å spare! Finner du en tusenlapp eller to ekstra i måneden, opprett en fast spareavtale og se kontoen vokse! Kanskje også en pen liten slant fra feriepengepotten kan sette startskuddet for sparingen?

Med høyrentekonto hos yA får du høy rente fra første krone, ingen bindingstid og null gebyrer.

Les om vilkårene, og opprett høyrentekonto her. 

Ha en riktig fin sommer! 

Familie som griller på stranden

Gode minner trenger ikke koste mye. En piknik på stranden kan være vel så fint som en dyr restauranttur.