Skip to main content

Det er en ny økonomisk virkelighet, i Norge, Europa og verden. Det er lenge siden økonomien var så skjelven som den er nå, med høy inflasjon, skyhøye strømpriser og stigende renter. Mye som vi tok for gitt under den lange høykonjunkturen vi hadde, er nå ikke like opplagt. Med en personlig økonomisk gjennomgang, skaper du bedre spillerom og balanse for deg selv i fremtiden. Slik går du frem!

1. Dropp støttemedlemsskapene

Et medlemskap på treningssenteret eller fullversjon av en dyr motivasjons-app bedrer ikke formen din – med mindre du er en aktiv bruker. Meld deg ut med en gang, og bli kvitt tyngden av dårlig samvittighet. Kanskje tanken på at du nettopp har spart flere tusen kroner i året, gjør deg såpass lett i kroppen at en powerwalk i nærområdet plutselig frister? 

2. Ta en titt på forbruket

Det er ofte hverdagsvanene som velter budsjettet. Rettferdiggjøring av å kjøpe kaffe, brus og mat «on the go» flere ganger i uka, gjør at de opprettholdes over tid. Da blir småpenger til tusenlapper fortere enn svint. Sett deg ned med kontoutskrifter for det siste halvåret og få det svart på hvitt.

I tillegg til mat og drikke på farta, bør du sjekke dette:   

  • Magasiner og nettaviser – trenger du alle?
  • TV- og strømmetjenester – kan du klare deg med færre?
  • Diverse app-kjøp – er alle i bruk?
  • Skytjenester – dersom du har flere, kan du flytte alt til én sky?
  • Forsikringer ­– er du dobbeltforsikret? Sjekk om du har forsikringer gjennom fagforeningen eller andre ordninger, i tillegg til den du selv har avtale med.
  • Penger til barna – gir du barna penger når de spør, eller gir du en fast sum i uken? Sistnevnte løsning lønner seg som oftest. Sjekk om det gjelder for deg, også.
Flere hender som holder kaffekopper i papp over en kafedisk

Kjøper du en cappucino til 40 kroner tre ganger i uken, bruker du fort over 6000 kroner i året på kjøpekaffe. Er det verdt det? Foto: Getty Images

 

3. Unngå unødvendige gebyrer

Har du enda ikke kommet deg over på AvtaleGiro eller eFaktua, er tiden inne nå. Å motta papirfakturaer innebærer som regel unødvendige postgebyrer. I tillegg kommer risikoen med å glemme betalinger, få purregebyrer og inkassokrav. Da baller det fort på seg.

Slik kvitter du deg med papirfakturaene:

  • Få en oversikt over hvilke papirfakturaer du mottar i løpet av året.
  • Ta kontakt med dem du ønsker å få elektronisk faktura fra i stedet.
  • Du kan også gjøre det til en vane å si Ja-takk til eFaktura når du får forespørsel ved betaling av faktura i nettbanken din.
  • Dersom du ikke får det opp som valg i din nettbank, ta kontakt med banken, så hjelper de deg videre.

4. Sett opp et budsjett

Du trenger ikke ha storfamilie for å ha nytte av et budsjett. Tvert imot! Et budsjett hjelper deg å ta kontroll over egen pengebruk, slik at det alltid er noe igjen på slutten av måneden som kan spares.

Ta i bruk et av disse smarte verktøyene som gjør budsjettoppgaven til en lek (nei, dette er ikke en invitasjon til å laste ned nok en app du ikke bruker). Appene hjelper deg med alt fra utgiftsfordeling og budsjettsporing – til synking på tvers av enheter. Finn en metode som passer deg, juster underveis og se saldo på bufferkontoen øke.

Om du lurer på hva som kan regnes som “normalt forbruk” på de ulike postene, sammenlign gjerne med SIFOs referansebudsjett.

5. Prioriter de dyreste lånene

Det er kanskje fristende å legge studietiden bak deg og betale studielånet i en fei, men ikke gjør det. Studielånet er trolig det billigste lånet du har, så følg betalingsplanen.

Her er tre ting som imidlertid kan lønne seg å prioritere:

  • Unngå de verste kreditorene – er det betalingsfrister du konsekvent skal holde, så er det statens frister – enten det er skatt, mva eller andre gebyrer og avgifter.
  • Sjekk renten – har du best vilkår for boliglånet ditt? Sammenlign med andre banker, og flytt lånet dersom du ikke har de beste vilkårene. Det er enklere enn du tror.
  • Kvitt deg med dyre smålån – betal dem med en gang, eller samle dem i ett lån. For de fleste innebærer det lavere renter og bedre økonomisk pusterom i hverdagen.

Sjekk mulighetene for refinansiering her.