Skip to main content

Når var sist gang du tok en ordentlig gjennomgang av forsikringene dine? Rydd opp i gamle avtaler, så kan du spare flere tusen kroner i året. Her er tipsene og rådene du trenger for å komme i gang.

Ja, det kan være vanskelig å vite hvilke forsikringer du trenger, hvilke du kan droppe og hvor mye du bør betale for dem. Markedet kryr av selskaper som tilbyr forsikringer for stort og smått, og alle lokker med unike tilbud og diverse rabatter.

Har livssituasjonen din endret seg i det siste, slik at det er nye forsikringer du trenger – og andre du ikke lenger behøver? Eller har du en jobb som gir deg visse forsikringer gratis? Legger du forsikringene dine under lupen og tar noen grep, kan du få bedre og billigere avtaler.

Finn ut hvilke forsikringer du trenger

I prinsippet bør du forsikre det du ikke har råd til å miste, som familien, helsen og boligen. Start derfor gjennomgangen med å finne ut hvilke avtaler du har i dag, og hvilke du trenger. Med familie og eget hus har du for eksempel behov for bolig- og barneforsikring, noe du ikke hadde som student.

Her er en oversikt over viktige forsikringer:

  • Uføreforsikring: Denne sikrer den økonomiske fremtiden din dersom du skulle ende opp ufør.
  • Boligforsikring: Denne gir deg erstatning for skade på både bygning og innbo, mot blant annet brann, vannlekkasje og innbrudd. Relevant for deg som bor i hus og rekkehus.
  • Innboforsikring: Denne gir deg erstatning på tapt innbo og løsøre. Relevant for deg som bor i hus og deg som bor i leilighet, uansett om du eier eller leier.
  • Barneforsikring: Denne gir deg og barnet ditt økonomisk støtte om barnet skulle ha store behandlingsutgifter, bli ufør eller medisinsk invalid som følge av ulykke eller kronisk sykdom. Forsikringen gjelder fra barnet er 0 og varer som regel til 26 år. Hos flere av forsikringsselskapene er det mulig å videreføre forsikringen som en uføreforsikring etter at barnet har fylt 26, i mange tilfeller uten ny helsevurdering.
  • Livsforsikring: Denne sikrer familien din økonomisk om du skulle dø.
  • Reiseforsikring: Denne gjør deg trygg på reisen, og gir erstatning for blant annet tapt bagasje, forsinket reise og sykdom.
  • Ansvarsforsikring bil: Denne forsikringen er lovpålagt dersom du eier bil.

Les også: Velg en bilforsikring som lønner seg

Her er en oversikt over forsikringer du kanskje ikke trenger:

  • Helseforsikring: I Norge er det ikke helsekø for de mest alvorlige sykdommene, og du kan bruke fritt sykehusvalg hvis det er kø på det lokale sykehuset. Forsikringen kan likevel være viktig for noen. Driver du for eksempel eget firma, gjør det økonomien din mer sårbar om du skulle bli langtidssyk. Da kan det være ekstra viktig å være sikret rask behandling.
  • Ulykkesforsikring: Velg heller en uføreforsikring som også inkluderer sykdom.
  • Verdisakforsikring: Smykker, elektronikk og klær dekkes som oftest av reiseforsikringen. Dropp derfor verdisakforsikring om du ikke har svært verdifulle gjenstander.
  • Kjæledyrforsikring: Veterinærbehandling ved alvorlige diagnoser kan innebære store kostnader og en forsikring er lurt. Men, en del forsikringer har inkludert en ekstrakostnad du får igjen deler av når kjæledyret dør så du kan kjøpe nytt. Den kan droppes. Affeksjonsverdien kan ikke erstattes.
  • Kjøpsforsikring: Ved feil på eiendeler kan du som regel bruke forbrukerkjøpsloven.

Mye å spare på å sjekke litt rundt

Med full oversikt over forsikringene dine, har du også en totalsum å forholde deg til. Ta kontakt med selskapet eller selskapene du har avtalene i, og be om nye tilbud. Ikke nøl med å prute på prisen eller si at du har andre selskaper i kikkerten. I beste fall kan du ende opp med en ekstra god deal.

Sammenlign det nye tilbudet med andre forsikringsselskaper. Det er enkelt å gjøre over telefon eller på nett. Og ja, det er verdt tiden. Totalsummen kan nemlig variere med flere tusen kroner i året.

4 tips for billigere forsikringer

Å shoppe rundt er ikke den eneste måten du kan spare penger på forsikringene dine.

1. Sjekk om du kan få medlemsrabatt

Er du medlem i noen organisasjoner eller fagforbund? De har ofte gode forsikringsavtaler du kan benytte.

2. Gjør noen tiltak for bedre pris

En rekke forsikringsselskaper er villige til å gi rabatter på forsikringspremien dersom du oppfyller visse kriterier. Du kan for eksempel få lavere pris på boligforsikring om du installerer boligalarm, eller rimeligere bilforsikring dersom alderen på dem som kan bruke bilen er høyere.

3. Bli totalkunde og få kvantumsrabatt

De fleste forsikringsselskaper tilbyr rabatt når du samler flere forsikringer hos dem.

4. Bruk kredittkort

Er du sjelden på reisefot, og synes det er unødvendig med reiseforsikring? Betaler du mer enn halvparten av reisen din med kredittkort, får du reiseforsikring med på kjøpet. Visste du at yA Kredittkort tilbyr en av markedets beste reiseforsikringer? Bestill kredittkort med reiseforsikring her!

Les også: Gratis reiseforsikring – kan gi høy dekning eller smuler

Les også: Forsikringsguide: Disse forsikringene trenger du