Skip to main content

Det er mye du skal sikre deg mot – alt fra brann og ulykker til lommetyveri. Men hvilke forsikringer er mest nyttige når uhellet er ute?

Finn ut hvilke forsikringer som er nyttige – og hvilke som sjelden er til hjelp for andre enn de som prøver å selge dem.

Bolig og verdisaker

Vi har mange materielle verdier. Den dyreste av dem er nok boligen din, og derfor er det viktig at du har riktige forsikringer. Mange har også hytte eller fritidsbolig, og de samme forsikringene gjelder for dem.

 • Boligforsikring forhindrer økonomisk ruin dersom huset ditt brenner ned eller blir vannskadet. Om du bor i leilighet eller rekkehus, kan du være så heldig at du er forsikret gjennom sameiet eller borettslaget.
 • Innboforsikring dekker tyveri eller skader på tingene dine, fra nettbrettet til kommoden. Du blir som oftest tilbudt en grunnpakke når du kjøper innboforsikring, men sjekk vilkår på flere av alternativene. Da kan du få en forsikring som dekker mer, og gir et høyere erstatningsbeløp.
 • Du trenger ikke kjøpsforsikring eller verdisakforsikring på eiendelene dine. Så lenge du har innboforsikring og reiseforsikring, er du dekket – enten du skulle være uheldig og miste telefonen i do eller på sjøen.

Familie og helse

Mens boligen er det dyreste du eier, er familien det kjæreste. Og skulle noe skje med deg eller din partner, kan det få store konsekvenser i fremtiden. Blir for eksempel en av dere ufør, vil familien miste inntekter og sannsynligvis få økte utgifter.

Selv om helseforsikringer ikke kan forhindre tragedier, kan det gi familien en økonomisk trygghet dersom det skulle skje.

 • Uføreforsikring er kanskje den viktigste forsikringen du kjøper. NAV gir litt støtte dersom du blir ufør, men uføreforsikringen kan gi deg ekstra midler å leve for utover trygden.
 • Livsforsikring gir familien din økonomisk kompensasjon hvis du går bort, og kan for eksempel gjøre at de etterlatte får råd til å beholde huset. Bor du alene, derimot, trenger du ikke livsforsikring.
 • Barneforsikring er lurt å ha for å sikre fremtidig uførepensjon for barn som blir utsatt for sykdom eller ulykke.
 • Det kan være nyttig å ha ulykkesforsikring og forsikring mot kritisk sykdom, men disse kommer heller som tillegg til uføre- og livsforsikringene.
 • Du kan klare deg uten helseforsikring, ettersom du uansett får gratis behandling for sykdom og skader i Norge.
 • Det er ikke sikkert du trenger kjæledyrforsikring, men veterinærutgiftene for en hund vil som regel være større enn for en hamster. Før du forsikrer dyret ditt kan du sjekke prisen på eventuelle behandlinger, og vurdere om det er en regning du klarer å dekke selv.

Bil og båt

Ikke bare koster bil og båt mye penger – det er også lett å havne i en ulykke! Derfor er det viktig med forsikring som kan dekke materielle skader, eller skader du påfører andre.

 • Ansvarsforsikring på bil er lovpålagt, og dekker skade du påfører andre.
 • Delkasko- eller kaskoforsikring er ofte lurt å ha, så lenge bilen din er verdt mer enn 50-100 000 kroner. Men kasko kan fort koste mye, så sjekk tilbudene grundig og vurder dem opp mot verdien på bilen din før du kjøper.
 • Ansvarsforsikring på båt er viktig, siden du ikke er alene om å ferdes på sjøen. Har du en verdifull båt, bør du også vurdere kaskoforsikring.
 • Sykkelforsikring er kun nødvendig om du har en dyr sykkel, siden innboforsikringen allerede dekker sykkelen. Vær obs på at du kun får begrenset erstatning om sykkelen blir stjålet når den står parkert ute eller i fellesrom. Da kan heller en egen sykkelforsikring være verdt å se på.

Reise

Nordmenn bruker mye tid og penger på reise. Og det er gøy – helt til du blir frastjålet lommeboken, eller sitter med flybilletter du ikke får brukt. Heldigvis finnes det forsikringer for det også.

 • Har du reiseforsikring, trenger du ikke avbestillingsforsikring. Den er nesten alltid inkludert i helårig reiseforsikring – og alltid når du bestiller turen med yA Kredittkort.

Trenger du en forsikring mot tom bankkonto? yA Kredittkort gir deg gode deals, og gratis reise- og avbestillingsforsikring. Søk om kredittkort i dag!

Låneeksempel: eff. Rente 25,34 %, 15 000 o/12mnd. Kostnad 1 853, totalt 16 853