Skip to main content

Skal du kjøpe bil? Da er valg av bilforsikring noe du må ta stilling til. Er det lurest å velge ansvarsforsikring, delkasko, kasko eller kasko pluss? Få svaret i denne guiden.

Parkeringsbulker, utforkjøringer, kollisjoner eller tyveri. Farene lusker overalt når du eier egen bil, og derfor er det viktig at du tenker nøye gjennom hvilken bilforsikring du velger.

Her kan du lese mer om de ulike forsikringene, og hvilken av dem som lønner seg for deg og din bil.

Ansvarsforsikring

Vi liker gjerne å tenke at uhell kun skjer andre, men det skal kun et lite uoppmerksomt øyeblikk til før du har parkert bilen din i støtfangeren på Tesla-en foran deg i lyskrysset.

Slike uhell går ut over andre enn deg selv, og derfor sier loven at du er nødt til å ha ansvarsforsikring for å ferdes i trafikken. Den dekker alle skader på omgivelsene – som passasjerer, andre personer, biler eller bygninger. Forsikringen gir deg også rettshjelp.

Men alle skader på egen bil må du ta på egen regning. Derfor er det nok lurt å heller se på de neste forsikringene.

Delkasko

Som navnet tilsier, er delkasko en rimeligere versjon av kaskoforsikring. Delkasko inkluderer ansvarsforsikring, men dekker også skader på bilen som ikke skyldes kollisjoner eller utforkjøringer. Det betyr at du er forsikret mot tyveri, knuste vinduer eller brann.

I tillegg får du dekket veihjelp, så du ikke er fortapt om du får motorhavari en time fra nærmeste bensinstasjon eller kjører i grøfta.

Har du en bil med verdi på 50 000 kroner eller mindre, bør du velge delkasko. Det er et par grunner til det:

For det første ligger prisen på delkasko gjerne på rundt halvparten av kasko, så det du betaler ekstra for kasko spiser opp verdien på bilen etter et par år.

Den andre grunnen til å velge delkasko når du har en bil til under 50 000 kroner, er at det faktisk kan være dyrere å bruke forsikringen enn å betale fra egen lomme. Hvordan går det an?

Dyrere å bruke forsikringen enn å betale selv?

Forsikringsselskapene har et bonussystem som gir deg rabatt på det årlige forsikringsbeløpet. Men om du bruker forsikringen, tar de fra deg bonuspoeng – noe som betyr at du får mindre rabatt og må betale mer på forsikringen i flere år fremover.

I verste fall kan denne økningen koste så mye som 75 000 kroner, ifølge E24 – vesentlig mer enn hva det koster deg å betale for reparasjonen på egen hånd! Og det er ikke vits å ha kaskoforsikring når du taper penger på å bruke den.

Før du tegner forsikring bør du derfor sjekke bonusen din, og hvor stort bonustapet blir om du bruker den, kontra hvor mye eventuelle reparasjoner vil koste.

Kasko

Har du nyere bil, er det kasko som gjelder. Med kaskoforsikring får du dekket skader som kommer av kollisjoner eller utforkjøringer. Du får også erstatning for fastmontert utstyr og løsøre i bilen.

Kasko pluss

Mange forsikringsselskaper tilbyr også det de kaller «kasko pluss» eller «toppkasko», som de anbefaler for deg som er avhengig av bilen i hverdagen. For litt ekstra i måneden får du nemlig dekket leiebil når bilen din er på verksted.

I tillegg dekker kasko pluss skader på motor og girkasse de første åtte årene.

Har du funnet din neste bil? Bruktbillån fra yA – en del av Resurs Bank er et skreddersydd forbrukslån som ikke stiller krav til alder på bilen hvor du får pengene på dagen!

Søk yA Bruktbillån her!

Låneeksempel: eff.rente 7,36 %, 150.000 kr o/5år. Kostnad: 28.725 kr, totalt 178.725 kr