Bobilsalget i Norge har aldri vært høyere. Stadig flere nordmenn oppdager gleden av campingturer, og kanskje er du en av de mer enn 3 000 som skal kjøpe bobil i år? Finn ut hvilken bobiltype som er riktig for deg.
Ferie på norske eller europeiske veier? Langs solfylt kyst eller over snødekket fjell? Fantasien er det eneste som setter grenser når du drar på ferie i bobil. Kjør hvor du vil, når du vil. Glem hotellbooking – sengen venter rett ved førersetet.
Her lærer du mer om de forskjellige bobiltypene.
Bobil med alkove: Rom for både store og små
Skal hele familien reise på campingtur? Da er kanskje alkovebobilen riktig for dere.
Som navnet tilsier, kjennetegnes denne bobiltypen av sovealkoven som stikker ut over førerhuset. I alkoven kan du legge deg i en stor dobbeltseng, som med litt godvilje gir hotellfølelsen – noe du garantert kommer til å verdsette etter lange etapper.
Det er også godt med soveplasser for barn og gjester. De aller fleste alkovebobiler har køyesenger eller andre senger som gjør at en familie på fire eller fem får en fin ferie på veien.
Les også: Aktiviteter som passer på campingferie
Delintegrert bobil: Norges mest populære
Den delintegrerte bobilen er den du ser flest av på norske veier. På mange måter ligner den på en alkovebobil, men uten overbygg over førerhuset. Dermed blir den lavere og mer elegant. Det betyr likevel ikke at du mister sengeplassen.
Stadig flere får nemlig en seng du kan senke ned i kabinen, enten over førerhuset eller sittegruppen. I tillegg har du en dobbeltseng eller to enkeltsenger bakerst, noe som gjør at det fint går an å reise fire personer på tur.
Drømmer du om en sosial campingferie, er det lett å stelle i stand minnerike kvelder. Når dere skal spise middag eller ta et slag yatzy, er det bare å svinge fører- og passasjersetene rundt til sittegruppen – så er det plass til hele gjengen.
Helintegert bobil: Lekre linjer og god plass
Helintegrerte bobiler koster som regel mer enn de andre bobiltypene. Så, hva får du igjen for det?
Mens alkovebobiler og delintegrerte bobiler egentlig er et førerhus og chassis med et påbygg som du kan bo i, har ikke den helintegrerte bilen noe skille. Du får rett og slett en liten leilighet på hjul. Slike bobiler er elegante, men det viktigste er at de er større og mer romslige.
Innredningen kan variere fra modell til modell, men ofte får du senkeseng over førerhuset og innbydende sittegrupper. Den helintegrerte bobilen er perfekt om du ønsker en litt mer luksuriøs campingferie.
Les også: Kjøp campingvogn på vinteren
Camper: Bobil for tur og hverdag
Til slutt har du den lille, anvendelige camperen – også kalt bybobil. Dette er en varebil bygget om til en bobil, med vann, toalett, kjøkken og varme.
Siden camperen er mindre enn de andre bobiltypene, er det ingen overraskelse at du har mindre plass å boltre deg på. Å dra mer enn to personer på tur skal nok godt gjøres.
Men størrelsen gir også fordeler. En liten bobil er lettere å kjøre, og enklere å parkere når du kommer frem. Faktisk kan du fint bruke camperen som bil nummer to i hverdagen – den egner seg like godt til og fra butikken som på langtur nedover Europa.
Vil du ha det beste fra begge verdener, kan altså camperen være bilen for deg. Men da skal du også vite at du betaler for allsidigheten: Camperen koster nemlig nesten like mye som større bobiler.
Funnet drømmebobilen? Med et yA caravanlån kan du kjøpe bobil eller campingvogn, uten krav til maks alder, og du får pengene med en gang søknaden er godkjent. Søk yA Caravanlån her!
Låneeksempel: eff.rente 7,36 %, 150.000 kr o/5år. Kostnad: 28.725 kr, totalt 178.725 kr