Skip to main content

Vurderer du å bestille et kredittkort? Det kan være vanskelig å vite hvilket kort som gir deg flest fordeler. Med ulike gebyrer, renter, rabatter og forsikringer, er det bruken din som avgjør hva du bør velge.

Her er sjekklisten du bør gå gjennom.

Et kredittkort kan være lønnsomt i mange situasjoner – som når du bestiller ferieturer, handler på nett eller plutselig må erstatte en ødelagt vaskemaskin.

De fleste kredittkort gir reiseforsikring og rabatter, men skjulte gebyrer og høye renter kan gjøre det dyrt om du ikke velger med omhu. Følg denne sjekklisten for å finne ut hvilket kredittkort som passer best til din bruk.

Gebyrer – hvert bruk kan koste

Dette er noe av det viktigste du bør tenke på før du velger deg et kredittkort. Gebyrene avgjør rett og slett hvor mye det koster å ha kredittkortet i lommeboken, og hvor mye du betaler for å bruke det.

  • Koster det penger å bruke kredittkortet? Å bruke penger koster, men enda dyrere blir det om du legger på et gebyr hver gang du trekker kortet. Og med noen typer kredittkort må du faktisk det.
  • Er det gratis å ta ut penger? Med noen kredittkort betaler du for å ta ut kontanter. Andre gir deg gebyrfritt uttak i utlandet, men har gjerne høye gebyrer om du bruker kortet i en norsk minibank.
  • Må du betale årsgebyrer? Enkelte leverandører krever at du betaler en bestemt årlig sum for å ha kredittkortet. Årsgebyret kan variere fra hundre- til tusenlapper.

Finn derfor ut hva slags gebyrer som gjelder for kredittkortet du vurderer, og velg det som passer ditt bruk. Vet du for eksempel at du aldri tar ut penger i minibanken, kan et kredittkort med gebyr for uttak likevel være lønnsomt.

Visste du at yA Kredittkort er 100 % gebyrfritt? Søk om yA Kredittkort i dag

Renter – kan gi deg en større regning

Når du skal skaffe deg et kredittkort, må du også sjekke hvilke renter du får. Her skiller vi mellom nominell og effektiv rente, men det er sistnevnte du bør konsentrere deg mest om.

  • Den nominelle renten er selve grunnrenten på kreditten du tar opp, og betyr at den totale utgiften ikke er tatt med. Reklamerer tilbyderen med lav nominell rente, er det ofte fordi gebyrene er dyre.
  • Den effektive renten forteller deg hva du faktisk kommer til å betale når alle ekstrakostnadene er inkludert. Denne renten varierer mye fra kredittkort til kredittkort, men ligger ofte mellom 15 til 30 %.

Betaler du ikke regningen innen fristen, kan beløpet du må ut med bli veldig mye høyere. Men om du er flink til å betale ned hele summen med en gang fakturaen kommer, har ikke rentene noen særlig betydning for deg.

Les også: Slik får du maksimal rabatt på dagligvarer

Rentefri periode – gratis betalingsutsettelse

Nærmer det seg forfallsdatoen på kredittkortet, og du mangler penger til å betale? Den rentefri perioden avgjør hvor lenge du kan utsette betalingen før rentekostnadene begynner å løpe.

Alle kredittkort tilbyr en rentefri periode, men lengden varierer. Står det for eksempel 30 dager, betyr det at du i praksis kan utsette betalingen en måned ekstra.

P.S. Forfallsdatoen til kredittkort er ofte i slutten av måneden. Kjøper du en vare tidlig i måneden, får du også lengre tid på å betale tilbake.

Med yA Kredittkort får du en rentefri periode på inntil 50 dager.

Rabatter – billigere handel

De aller fleste kredittkort tilbyr ulike rabatter. Noen gir deg for eksempel med prosenter på mat- og dagligvarer, mens andre tilbyr billigere netthandel eller rimeligere drivstoff.

Rabattene fungerer på to ulike måter. Enten ved at kjøpesummen blir lavere ved betaling, eller at summen på kredittkortfakturaen blir lavere enn det varen egentlig kostet. Sistnevnte kalles «cashback» og er et begrep som brukes flittig av de ulike kredittkorttilbydere.

Reiseforsikring – trygghet på tur

Det er en god grunn til at folk sier det er lurt å bestille ferieturen med kredittkortet. De fleste tilbyr nemlig reiseforsikring om du betaler minst 50 % av reisekostnadene med kredittkortet.

Les også: Gratis reiseforsikring kan gi høy dekning – eller smuler.

Men som med gebyrer og renter, er det forskjell på kredittkortenes reiseforsikring. Sjekk hvor lange reiser forsikringen dekker, hvor stor egenandelen blir, og om avbestillingsforsikring også er inkludert. Da slipper du å få deg en ubehagelig overraskelse om uhellet skjer.  

yA Kredittkort har en av markedets beste reiseforsikringer. Les om hva reiseforsikringen dekker her!

Låneeksempel: eff. Rente 25,34 %, 15 000 o/12mnd. Kostnad 1 853, totalt 16 853