Skip to main content

Er du flink til å passe på at takrenna hjemme ikke blir tett? Rengjør du kjøkkenvifta månedlig? Med jevnlig vedlikehold holder boligen seg fin i årevis – og du kan slippe dyre reparasjoner.

Uansett om du bor i en blokkleilighet eller en villa på landet, trenger boligen din vedlikehold for å forhindre slitasje og skader. Her er en guide til de viktigste områdene du bør passe på.

Innvendig vedlikehold

Mens vær og vind setter sitt preg på utsiden av veggene, er det du og dere i hjemmet som står for slitasjen inne. Det er spesielt to rom i huset som er utsatt for slitasje: Kjøkkenet og badet, som brukes ofte og må bryne seg på vann, damp og fett.

Kjøkkenet

La oss starte på kjøkkenet. For å bevare et godt inneklima må du rense sluk og vaske vifter og filtre.

Kjøkkenfilteret over komfyren skal vaskes jevnlig, for uansett hva slags mat du lager vil damp og fett stige opp fra grytene og sette seg i filteret. En tett ventilator er brannfarlig, og kan også gi dårligere luftkvalitet – spesielt om du har astma eller allergier. Produsentene anbefaler derfor at du vasker filtrene så ofte som hver måned, mens brannvesenet mener hver tredje måned er nok.

De aller fleste filtrene kan settes rett i oppvaskmaskinen, men det er også mulig å vaske filteret i oppvaskkummen med salmiakk og oppvasksåpe. Husk å slå av sikringen eller ta ut stikkontakten til ventilatoren før du tar ut filtrene.

Har kjøkkenventilatoren din kullfilter? Da anbefales det at du bytter dem ut to ganger i året. Noen billige kullfiltre skal byttes ut hver sjette uke, så les deg opp på typen du har installert på ditt kjøkken.

Siden du er så godt i gang med filtre, rens også filteret til oppvaskmaskinen. Gå over slangen til oppvaskmaskinen og sjekk at den er i god stand. Sluket i vasken trenger også en rens i blant. Matrester som finner veien halvveis ned i røret kan tette løpet, og i tillegg etterlate seg en uappetittelig lukt.

Toalett og bad

Har du opplevd at det blanke armaturet i dusjen og i vasken har blitt hvitt? Tar det lang tid før vannet forsvinner i sluket? Uansett om du har badekar eller dusj, fliser eller gulvbelegg – baderommet trenger vedlikehold.

Vann, skitt, såpe, hår og fett setter seg fort på vegger, i sluk og i rørene. Jevnlig vask av dusj, toalett, vask og gulv holder badet skinnende rent, men er også sunnere for deg. Et konstant fuktig rom kan føre til mugg- og soppvekst.

Slukene i vasken og dusjen bør renses ofte, mens avtrekksventilene kan få en overhaling to ganger i året.

Er du blant dem som har vaskemaskin og tørketrommel på badet? Da bør du være flink til å rense filteret og sjekke slangen.

Les også: Pusse opp bad? Dette kan du gjøre selv

Utvendig vedlikehold

Ingen ønsker å bo i et hus med sprekker i grunnmuren, maling som flasser og vann som renner langs veggen. Sistnevnte kan i verste fall forårsake vannskader, og det er det siste du vil ha. Med fuktighet kommer mugg, og over tid kan du få et problem som er både helsefarlig og svært dyrt å fikse.

Yttervegger

Maling gir ikke bare huset farge – den beskytter også hjemmet mot vann og vind. Derfor bør du ta en runde og se om den holder en sesong til. Finner du noe grønske på veggene? Det kan på sikt få fukt til å trekke inn bak overflatebehandlingen og skape råte. Et triks er å stikke en kniv inn i treverket for å sjekke etter råteskader. Glir kniven lett inn i treet, er det et dårlig tegn. Det tyder nemlig på råte, og da må alle bord med råteskade byttes ut.

Uansett om malingen ser bra ut, bør du vaske ytterveggene årlig for å bli kvitt sopp, grønske og forurensning. Bruk et vaskemiddel beregnet for husvask. Det matter nemlig ikke fargen.

Takrenner

Takrenner har én funksjon, nemlig å lede vannet fra taket og ned til bakken uten å gjøre husveggen våt. Pass derfor på at takrennene ikke er fulle av blader og skitt. Gå over og sjekk at rennene og nedløpene er godt festet, i orden og åpne.

Bruk hageslangen til å spyle vann på taket for å sjekke om takrennene og nedløpene fungerer som de skal.

Les også: Selge bolig? Tips til oppussing som lønner seg

Taket

Like viktig som husets fire vegger, er taket. Pass derfor på at du ikke har noen uønskede hull. Et hjem full av kopper og kar er ikke lett å manøvrere gjennom. Ta en tur opp i stigen og sjekk at alle taksteinene er like hele. Er de fulle av mose? Det kan ofte børstes vekk eller fjernes med algedrepende middel.

Har du flatt tak og slipper å tenke på takstein? Pass på at slukene ikke tettes.

Grunnmuren

Muren på huset ditt bør også sjekkes for mugg- og soppvekst. Det kan gi store plager, spesielt for de med allergi eller astma. Grunnmuren kan fungere som en svamp på all fuktighet, og i verste fall kan muren over tid smuldre opp.

Har muren på huset ditt løs puss eller sprekker, må dette utbedres. Grunnmuren er tross alt det som holder huset på plass, og faller den sammen vil huset følge etter.

Vinduer

Vinduer og ytterdører er viktige å sjekke – både innvendig og utvendig. Er det råte- eller fuktighetsskader i vinduskarmene? Ligger vannbrett og beslag som de skal?

Fuktighet og kondens kan føre til vannskader, og ødelegge isolasjonen.

Gå også over hengslene på dører og vinduer med litt olje. Da slipper du både skumle lyder i huset, men også kostnaden med å erstatte dem dersom de går i stykker.

Trenger du å pusse opp boligen din? Med et forbrukslån eller yA Oppussingslån kan du starte med oppussingen raskere. Søk yA Oppussingslån i dag.

Låneeksempel: eff.rente 16,7 %, 65.000, o/5 år, kostnad: 28.908, Totalt: 93.908