Skip to main content

Skal du pusse opp badet? Det kan være penger å spare på å gjøre arbeidet selv – men noe arbeid må du ha håndverker til. Her går vi gjennom tingene du fint kan løse på egen hånd, og gir deg råd om når du heller bør invitere håndverkeren hjem.

Overlat vann og elektrisitet til fagpersoner

Den enkle regelen er at du overlater alt arbeid med vann og elektrisitet til de som kan det. Vann og elektrisitet kommer ikke så godt overens, tross alt.

Skal du gjøre elektrisk arbeid, som å legge varmekabler, er du faktisk lovpålagt å bruke en sertifisert fagperson.

Skulle noe gå i stykker, kan det bli dyrt å ordne opp, særlig når det gjelder vann eller elektrisitet. Håndverkernes arbeid kommer heldigvis med fem års garanti – hell i uhell dersom du plutselig en dag vasser over badegulvet.

Krav til dokumentasjon ved salg av bolig

Når du bruker håndverkere er du ikke bare på den sikre siden, men du får også viktig dokumentasjon til boligsalgsrapporten den dagen du skal selge.

Uansett hvor flink du er, kan hjemmesnekrede løsninger gjøre boligkjøperen skeptisk. Derfor kommer du sannsynligvis til å få tilbake pengene du har brukt på håndverkere når du selger boligen.

I dag må du kunne dokumentere utbedringer som er gjort på boligen, gjennom tekniske godkjenninger i boligsalgsrapporten. Boligsalgsrapporten er en vurdering av hvilken tilstand boligen er i. Har du ikke dokumentasjonen blir tilstandsgraden lavere, og da trekker den fort prisen ned med seg.

Er uhellet ute krever forsikringsselskapene ofte at arbeidet følger våtromsnormen – en standard byggebransjen selv har satt for arbeid på våtrom. Men vær obs på at håndverkerne ikke er lovpålagt å følge våtromsnormen, så avtal dette med dem på forhånd! På Kompetansesjekk.no kan du se hvilke firmaer som er godkjente våtromsbedrifter.

Hvilket oppussingsarbeid kan du egentlig gjøre selv?

Legger du flisene selv, kan det være lurt å tenke seg om en gang eller to før du starter. Husk at du skal ha en vanntett membran i bunn. Med de store konsekvensene av å gjøre jobben feil bør du heller la proffene ordne membranen for deg, før du legger flisene. Garanti og forsikring dekker nemlig ikke feilene du gjør selv.

Håndverkerne kan bli holdt ansvarlige for arbeidet du har gjort, og blir fort skeptiske til prosjekter hvor du insisterer på å gjøre deler av arbeidet selv.

Når den største delen av arbeidet er gjort, er det din tur til å skinne. Den morsomste delen av jobben er kanskje den som gir synlige resultater, og heldigvis kan du gjøre mesteparten av overflatearbeidet på badet selv.

Vil du henge opp speil, skap eller hyller? Ikke noe problem – slå deg løs.

Finansiering av oppussing

Trenger du å investere litt ekstra i oppussingen av badet?

Med et yA Oppussingslån kan du starte med oppussingen raskere. Søk yA Oppussingslån i dag.

Låneeksempel:  eff.rente 16,7 %, 65.000, o/5 år, kostnad: 28.908, Totalt: 93.908