Skip to main content

Har du blitt mamma eller pappa og lurer på hva du skal finne på i permisjonstiden? Her får du tips til aktiviteter der du fint kan ha med babyen din.

Gå på kafé – hjemme

Mange steder setter helsestasjonen sammen grupper av mødre som har fått barn omtrent på samme tid. Er det et barselgruppetilbud der du bor, er det en fin anledning til å treffe andre voksne i samme situasjon og la barna omgås.

Å møtes på kafé kan være hyggelig, men det kan også være mer mas enn kos. Når den lille ikke lenger finner seg i å ligge stille i en vogn, men vil opp og utforske, er skitne kafégulv kanskje ikke de beste omgivelsene.

Et vel så hyggelig alternativ er å treffes hjemme hos hverandre. Det trenger ikke være avansert. Sett frem kaffe, brød og pålegg, så kan folk forsyne seg mens barna leker. La det gå på rundgang å være vert(inne). Gjøres det ukomplisert, er sjansen større for at det blir noe dere gjør regelmessig og i tillegg er det mye rimeligere enn kafékaffen.

Les også: Dette koster hverdagsluksusen deg

Kom deg ut på tur

ut.no og i UT-appen (Den Norske Turistforening) finner du forslag til turer. Her er det inspirasjon å hente til fotturer med vogn, eller kanskje bæremeis (til litt større barn).

Har du lett for å kjede deg på trilletur? En podcast eller lydbok på øret gjør turen morsommere, i alle fall hvis du triller rundt med en som sover.

Liker du å gå i butikker og på kafé? Besøk favorittstedene dine i rolige omgivelser, mens de andre er på jobb. Tålmodigheten til det nye familiemedlemmet vil selvfølgelig legge føringer og passer kanskje best den første tiden når babyen sover store deler av dagen. Når babyen er litt større, er det fint å legge opp turen slik at dere stopper et egnet sted hvor det er mulig å strekke litt på kroppen.

Bor du i Oslo-området, kan du finne tips til aktiviteter, turer og barnevennlige kaféer i appen Barseltid, med kart som viser hvilke tilbud som finnes i nærheten. (Navnet er noe misvisende, da de fleste aktivitetene som er listet opp passer best når den såkalte barseltiden er overstått.)

Babysvømming

Babysvømming er en vannaktivitet der både barn og foreldre er i bassenget, som pleier å ha en behagelig temperatur i vannet. Det innebærer mye plasking og sang, og etter hvert dykking. Det er vanlig med en nedre aldersgrense på rundt seks uker. Det finnes kurs for ulike alderstrinn, og det går som regel fint å starte rett på det trinnet man tilhører uten å ha deltatt tidligere.

Babysvømming lærer barnet å bli vant til å være i vann og er samtidig en veldig hyggelig aktivitet. Som en bonus sover de fleste veldig godt etterpå.

Les også: Babyutstyr – hva trenger du egentlig?

Babykino

Babykino er kinoforestillinger ved vanlig kino, som er tilrettelagt for å ha med baby. Du betaler billett bare for deg selv, og prisen er gjerne lavere enn på ordinære forestillinger, siden filmene ofte går litt tidlig på dagen.

Belysning og lyd er dempet, og det er anledning til å amme eller gi barnet flaske, samt gå ut/inn i salen. Det er som oftest ikke mulig å ha vogn med inn i salen, av plass- og brannhensyn.

Åpen barnehage

I barnehager som har dette tilbudet, kan man komme og la barnet få leke og være sammen med andre barn. Man er selv sammen med, og har ansvar for barnet sitt. Dette kan være en fin avveksling når barnet begynner å bli litt større og krever mer stimuli, samtidig som du får møte andre voksne.

Mot slutten av permisjonen kan det for mange være en utfordring å fylle dagene. Hør med kommunen din om de har et spennende tilbud.

Vi ønsker deg en fin permisjonstid!