Skip to main content

Har du en hobby eller fritidssyssel som du har lyst til å tjene litt penger på? Det kan være skattefrie kroner å hente.

Tre eksempler på hobbyinntekter

1. Selge bilder som hobbyfotograf eller -illustratør
Er du glad i å fotografere, kan du tjene litt på å selge bildene dine til bildebanker/tilbydere av stock photos. Det finnes mange slike bildebaser. Du laster opp bildene, og får provisjon fra bildebanken når noen velger å kjøpe bildene dine. Driver du med tegning, er det også mulig å laste opp illustrasjoner i de fleste bildebaser.

Det skal en del til før beløpene blir så store at det er sannsynlig å gå i pluss over tid. Foto- og tegneutstyr koster litt også. Dermed kan du holde på med dette opp til et visst punkt uten at det går over til å bli regnet som næring.

2. Selge ting du har laget
Driver du med strikking eller annet håndarbeid, kan du selge noen av kreasjonene dine for eksempel på Finn eller Epla. Der selges alt fra klær og håndlagde smykker til hjemmesydde kosebamser og kattehalsbånd. Er du flink med snekring, kan du selge småmøbler. Driver du med tegning eller maling, kan du ramme inn bildene dine og legge dem ut for salg.

3. Tilby privatundervisning
Kan du noe spesielt og har lyst til å dele på kunnskapen? Da kan du kanskje tilby deg å være privatlærer. Evner.no er en markedsplass for læring, hvor du kan registrere deg og lære bort det du kan, på timebasis. Det er gratis å registrere seg, og å bruke tjenesten koster 10 % av det du tjener. Du får altså utbetalt 90 % av timeprisen din, som du setter selv.

Du kan for eksempel lære bort et språk eller å spille et instrument. Eller kanskje har du kunnskap i en spesiell programvare eller driver med avansert kakepynting. Eller kanskje er du pensjonert lærer og vil tilby leksehjelp. Vær obs på at tjenesten krever politiattest dersom du skal kunne undervise mindreårige.

Undervisning vil omfattes av 6000-kronersgrensen per person dersom du underviser hjemme hos noen, 1000 kroner dersom det skjer et annet sted. Les mer lenger ned.

Når er det hobbyinntekt? Ikke klart definert.

Inntekter som stammer fra hobbyvirksomhet er i hovedsak skattefrie, men grensen mellom hobby og næring er ikke klart definert. Det er ingen beløpsgrense som avgjør når hobbyen/inntektskilden blir en virksomhet. Skatteetaten vurderer det enkelte tilfelle og sjekker om virksomheten:

  • Drives for egen regning og risiko
  • Har et visst omfang
  • Er egnet til å gå med overskudd over tid
  • Tar sikte på en viss varighet

For salg av hage- og naturprodukter, er det en egen beløpsgrense på 4000 kr. Dette gjelder for hvert enkelt familiemedlem. Har du et frukttre i hagen eller en skog i nærheten med tilgang til bær eller sopp, kan altså alle i familien plukke og selge for 4000 hver.

Les mer på om hobbyinntekt på Skatteetaten.

Når du jobber på oppdrag for noen

Generelt er det slik at du kan tjene 6000 kroner skattefritt, dersom arbeidet skjer i arbeidsgiverens hjem, hage, hytte eller på bilen. Du kan tjene 6000 fra flere slike oppdragsgivere, så lenge lønnen ikke overstiger 6000 per oppdragsgiver, og arbeidsgiveren betaler lønnen som privatperson. Fribeløpet kan utbetales over en eller flere betalinger. For eksempel kan du måke snø hos naboen 12 ganger om du tar 500 kroner hver gang.

Skjer arbeidet ikke hjemme hos den du jobber for, er beløpsgrensen 1000 kroner.

Du kan ikke drive firma innen samme bransje. Driver du firma som snekker, kan du altså ikke utføre snekkertjenester for naboen uten å betale skatt. Men om du er tannlege med eget firma, kan du helt lovlig male huset til naboen , siden det er en helt annen bransje. Les mer på Skatteetaten om småjobber og tjenester.

Her er noen forslag til tjenester du kan utføre og samtidig prise deg slik at du holder deg under beløpsgrensen:
• Barnevakt
• Små malejobber
• Snømåking
• Gressklipping
• Hårklipping
• Hundelufting
• Undervisning

Du kan for eksempel bruke Finn småjobber til formidling av det du tilbyr.

Har du husket å lese: Hvilke inntekter er skattefrie?