Skip to main content

Har du funnet et oppussingsobjekt som ser interessant ut, bør du gjøre god research før visningen. Tenk gjennom alle spørsmål du har, og sørg for å få svar på alt du lurer på om boligen.

Borettslag eller sameie

Hvis boligen du ser på er tilknyttet et borettslag eller et sameie, er det lurt å høre med dem om planer fremover og hva som er gjort. Dette bør du undersøke:

  • Hvor godt er leilighetene vedlikeholdt fra borettslagets side?
  • Er vinduer byttet ut?
  • Hvordan er isolasjonen i boligen?
  • Er bad oppusset i regi av borettslaget, eventuelt når?
  • Hvilke planer finnes for fremtidig vedlikehold?
  • Skal det gjøres større endringer som nye verandaer eller at alle badene skal pusses opp?

Siste punkt om planer i regi av borettslag eller sameie er spesielt viktig å vite om, slik at du ikke betaler for unødvendig oppussing og renovering selv. Det kan også være lurt å sjekke med regnskapsfører i sameiet om det har vært problemer med økonomien og om det foreligger planer om å øke husleia.

Et annet lurt tips er å høre med en nabo om hvordan samholdet er og hvordan de trives. Det gjelder selvfølgelig uavhengig om du skal kjøpe et oppussingsobjekt eller ikke.

Sjekk tilstandsrapport fra selger

Skal du kjøpe et oppussingsobjekt, er det ekstra viktig at du sjekker punktene på tilstandsrapport fra selger. Står det at noen fliser er løse, bør det sjekkes opp av en fagmann. Det kan være at det bare har kommet luft bak flisene, men det kan også skyldes mugg og råte, noe som fort kan bli dyrt å fikse.

Elektrisk anlegg, tak, yttervegger og rør, på bad og kjøkken spesielt, er det viktigste du sjekker.  Dette er det som oftest koster mest å rette opp hvis noe er feil. Må du skifte hele det elektriske anlegget eller totalrenovere badet, vil kostnadene fort løpe.

Her er en liste over kostnadene du må regne med dersom du skal renovere en bolig.

Finansiering av oppussing

Et oppussingsobjekt kan være en god investering på sikt, men krever ofte et stort budsjett i begynnelsen. Har du finansieringen i orden og en god fremdriftsplan som tar høyde for alt av små og store utgifter, er du langt på vei. Legger du litt ekstra penger i våtrom, el- og rør-arbeider, kan du unngå dyre skader og reparasjoner i etterkant.

Har du behov for ekstra penger til oppussingen, kan du søke om ekstra lån. Hos oss kan du søke om oppussingslån på opp til 500.000 kr. Du får raskt svar slik at du kan komme i gang med oppussingen og få det hjemmet du drømmer om.

Les mer om oppussingslån her!

Låneeksempel:  eff.rente 16,7 %, 65.000 kr o/5 år, kostnad: 28.908 kr, totalt: 93.908 kr.