Vurderer du å kjøpe et oppussingsobjekt for å få hjemmet du alltid har ønsket deg? For å unngå at drømmen blir et pengesluk – her er noen punkter verdt å merke seg.
Å totalrenovere bad, kjøkken, elektrisk anlegg og isolasjon undervurderes ofte, og bør derfor planlegges nøye. Heldigvis er det noen forholdsregler du kan ta – fra visningen, til huset står der i all sin nyoppussede drakt.
På visningen
Badet og kjøkkenet kan se pene ut på visning og være i tilsynelatende god stand, med nymalte vegger, skapfronter og fine benkeplater. Det holder ikke dersom rørene er gamle, det elektriske anlegget skjørt, eller lekkasjer har ført til mugg og råte.
Dette kan du sjekke selv:
- Sett deg inn i tilstandsrapporten.
- Råte og mugg kan som regel luktes. Bruk sansene på visning.
- Sjekk hellingen mot sluket, for eksempel ved å bruke en klinkekule.
- Undersøk for sprekker i fuger og fliser.
Ta gjerne med deg en uavhengig takstmann for å vurdere hva slags arbeid som må utføres og hva det vil koste. Da vet du hva du har å forholde deg til, før du kjøper.
Alt dette i boks, og godfølelsen på plass? Sjekk om oppussingslån passer for deg.
Pusse opp bad og kjøkken
Kjøkken og bad er viktige rom som mange velger å totalrenovere. Disse rommene er også de som er dyrest å pusse opp, i alle fall om du får kvalifiserte fagfolk til å gjøre jobben.
Slik sjekker du om håndverkeren er seriøs:
- Sjekk registeret for sentralt godkjente foretak hos Direktoratet for Byggkvalitet.
- Lønnsomhet og likviditet sier ofte mye. Sjekk foretaket på proff.no.
- Bruk tid på å ringe referanser og undersøke kvaliteten ved tidligere prosjekter.
Det er strenge krav til alt som har med vann og elektrisitet å gjøre. Ha i tankene at prisen på et nytt bad fort kommer på over 200.000 kr. Får du tilbud på mye under det, kan du ha med ukvalifiserte folk å gjøre.
Les mer om hva du må ha fagfolk til, og hva du kan gjøre selv.
Hva med det elektriske anlegget?
Gamle hus har som regel gammelt el-anlegg. Da kan du oppleve at sikringen går hver gang du skrur på vannkokeren eller den nye induksjonsplaten. Årsaken er at mange nye apparater, som er vanlig på oppgraderte kjøkken, bruker mer strøm enn hva gamle elektriske anlegg takler.
Å oppgradere hele det elektriske anlegget i et gammelt hus vil fort komme på over 100.000 kr, men er ofte helt nødvendig for å få de oppgraderingene du ønsker.
Nytt tak og isolasjon
Kravene til kledning og isolering blir stadig høyere, og vil ofte utgjøre en sentral del av boligrenoveringen. Vurderer du nytt tak eller bedre isolering, vil kostnadene fort komme på flere hundre tusen. Kostnadene er ofte er høye, men det er også kostnadene ved å la boligen forbli dårlig isolert.
Nils Jørgen Brodin, fagkonsulent i Byggmesterforbundet, beregner at et nytt tak vil koste rundt 200.000 kr og at skifte av kledning på huset, samt isolering vanligvis ligger på 250.000 kr og oppover. Det avhenger selvfølgelig av omfang, valg av materialer og hvem som gjør jobben.
Tips før kjøp av oppussingsobjekt
Har du sett et oppussingsobjekt du er interessert i, er det viktig å sette opp et budsjett for hva du kan bruke og hva som må gjøres. Slik unngår du å bli overrasket av kostnader underveis.
Hos yA – en del av Resurs Bank kan du låne fra 25.000 kr til 500.000 kr til oppussing.
Låneeksempel: eff.rente 16,7 %, 65.000, o/5 år, kostnad: 28.908, Totalt: 93.908
Kilde: Prisestimatene er beregnet av Nils Jørgen Brodin, fagkonsulent i Byggmesterforbundet. Les mer på e24.no/eiendom