Skip to main content

Er du nervøs for at noen skal stjele sykkelen din? Kanskje du vil tyverisikre postkassen hjemme? Finn ut hvordan du kan få tjuvraddene til å la være å prøve seg på tingene dine.

Det er bortimot umulig å sikre seg helt mot tyveri, og de aller fleste har en gang i livet opplevd å bli frastjålet personlige eiendeler. Er du blant dem som går rundt med en klump bekymring i magen? Da finnes det heldigvis en rekke enkle tiltak som gir tyvene en mye tøffere oppgave.

Gjør sykkeltyveri vanskeligere

En av de mest stjålne gjenstandene i Norge, er sykkelen. Det finnes et stort marked for videresalg av sykler, og i mange tilfeller er det gode penger å hente for sykkeltyvene. Noen er faktisk så desperate etter deler at de kun tar med seg setet eller et av hjulene.

Det beste tipset for å unngå at noen stikker av med hele eller deler av sykkelen din, er å bruke to låser. Med den første festet gjennom bakhjulet og sykkelrammen, og den andre gjennom forhjulet, vil sykkelen bli mye vanskeligere å ta. Fjerner du dessuten sykkelsetet og tar det med deg inn, er sjansen stor for at sykkelen vil stå urørt.

For å gjøre oppgaven enda verre for skurkene, kan du kjøpe låsbare skruer og bolter. Da blir det umulig å skru fra hverandre sykkelen uten spesialverktøy. Registrerer du i tillegg sykkelen i Falcks sykkelregister, og merker den med et tyveriforebyggende oblat, vil det virke avskrekkende for alle med onde hensikter.

Unngå tyveri fra postkassen

Frastjålet post kan gi alvorlige konsekvenser. Kredittkort, PIN-koder og selvangivelser er en gullgruve for svindlere, og kan i verste fall bli brukt til ID-tyveri.

For å hindre at noen stikker av med posten din, kan du ganske enkelt kjøpe en postkasse med lås. Et annet godt tips er å opprette en digital postkasse. Da får du tilsendt viktig post elektronisk. Kan ikke brevet du venter på sendes digitalt? Be om at det blir sendt rekommandert.

Visste du forresten at postvesenet ikke er ansvarlig for hva som skjer med posten etter at den er levert? I postkassen blir posten regnet som personlig eiendom.

Anmeld ved stjålne bilskilt

Hvert år blir flere tusen bilskilt stjålet rundt om i landet. Disse kan blant annet bli brukt av utenlandske kriminelle for å frakte ulovlig gods over grensene, eller på gamle biler som ikke er EU-godkjente.

Det er ikke lett å forhindre at noen stjeler bilskiltet, men bytter du ut skruene med sikkerhetsmuttere gjør du det vrient for skilttyvene. Har noen klart å stikke av med bilskiltet ditt? Da må du anmelde forholdet til politiet så fort som mulig. Husk å fylle ut tapsmeldingsskjema, ellers får du ikke nye skilt.

Sett navn på elektronikken

Nettbrett og bærbare datamaskiner florerer på arbeidsplasser, skoler og i barnehager. Derfor kan det være smart å gravere inn navnet ditt. Da vet du, og alle andre, hvilket nettbrett som er ditt. Et tydelig merke på gjenstanden vil dessuten gjøre den mindre attraktiv å stjele – og mye vanskeligere å selge for skurken som tok den med seg.

På noen datamaskiner og nettbrett kan du installere applikasjoner som lar deg spore enheten. Det betyr at du kan bruke telefonen din til å se hvor nettbrettet er, i tillegg til å låse det, slette innhold eller bruke kameraet til å ta bilde av brukeren. Dette forhindrer kanskje ikke tyveri, men lar deg muligens finne igjen gjenstanden.

Les også: Slik sikrer du deg mot kortsvindel og id-tyveri

Forsikre hageinteriøret

Har du en gassgrill, en robotgressklipper eller utemøbler du er redd for? Det kan være slitsomt å måtte låse alt inne i boden eller garasjen hver kveld. En sykkellås passer ikke bare til tohjulinger, men kan også feste gassgrillen til huset. Og en kjetting gjennom åpningene i utemøblene kan ta motet fra enhver klåfingret type.

Noen forsikringer dekker tyveri fra privat uteareal, som utemøbler og gjenstander du ikke kan lagre i garasjen hver dag – sjekk om det gjelder din.

Mangler du penger til å gjøre de nødvendige sikkerhetstiltakene? Søk om yA Forbrukslån i dag.

Låneeksempel:  eff.rente 16,7 %, 65.000, o/5 år, kostnad: 28.908, Totalt: 93.908