Skip to main content

De aller fleste av oss har en brukskonto/lønnskonto med debetkort som vi bruker hver dag. Men har du egentlig tenkt over hvor god din brukskonto er? Vi gir deg rådene for hva du bør se etter når du skal velge brukskonto.

En brukskonto, eller lønnskonto, er kontoen i banken din der lønninger og andre inntekter kommer inn. Brukskontoen er helt sentral i de flestes hverdagsliv – og som navnet tilsier er dette en konto ment for hyppig bruk i butikker og på nett. Det kan derimot være vanskelig å velge brukskontoen med de beste betingelsene. Her er noen avsjekkspunkter du kan bruke i vurderingen:

1. En sikker og oversiktlig nettbank

De fleste bankene tilbyr nå nettbank som gir en ryddig og god oversikt over din økonomi (saldo og transaksjoner). Nettbanken gir deg gode muligheter til selvbetjening av ditt kort til enhver tid. Du bør ha mulighet til å opprette faste overføringer, betalingsoppdrag, e-Faktura og avtalegiro. Dette sikrer at du betaler regninger til rett tid uten egeninnsats.

For noen nettbanker må du laste ned program tilhørende nettbanken. Det kan være en ulempe, fordi du da kun kan sjekke nettbanken på pc’er hvor dette programmet er installert.

Nettbanken bør ha en trygg og sikker løsning for innlogging. Dette bør bestå av kombinasjoner av personlige passord, pin-kode, sikkerhetskode, engangskode, kodekalkulator eller sikkerhetskort. BankID er et eksempel på en trygg løsning som fungerer som personlig elektronisk legitimasjon.

2. Hvor mye er det i renter og gebyrer?

Sjekk gebyrene og rentene før du oppretter brukskonto. Er det årsgebyr eller andre gebyrer? Sammenlign ulike banker for å se hvem som gir de beste betingelsene. Det er som regel gebyrfritt å ta ut penger fra kontoen, men vær obs ved uttak og kjøp i utlandet, da eier av terminalen kan velge å legge på et eget gebyr.

Les også: Bruk kredittkort på ferie

De fleste brukskontoer har i dag ubegrenset antall ganger du kan ta ut eller sette inn penger. Dette i motsetning til sparekontoer som ofte har et maksimalt antall uttak, men til gjengjeld ofte har litt høyere rente.

3. Kontaktløs betaling med kort

Ny teknologi har nå gjort det mulig å gjennomføre kjøp uten PIN-kode og magnetstripe. Dette sparer deg for tid og er veldig enkelt å bruke. Ved betaling holder du barekortet inntil terminalen.  Ved beløp under 200 kr trenger du heller ikke å taste inn pin-kode. I forhold til sikkerheten må banken derimot ta ansvar hvis du blir utsatt for svindel – men dette vil være situasjonsbestemt.

4. App for mobil

Flere banker tilbyr mobilbank/app for som gir deg full ​oversikt over ditt forbruk til enhver tid – uansett hvor du befinner deg i verden. Du får oversikt over saldo, siste transasjoner og forfallsregister. Det er også enkelt å overføre penger, betale regninger og fakturaer når dette gjøres direkte fra appen!

Norges beste betingelser

yA Brukskonto har blitt kåret til Norges beste brukskonto i Dine Pengers Bank NM åtte år på rad.

Du får tilgang til nettbank der du enkelt kan betale regninger, overføre penger og få en oversikt over egen økonomi. Søk om yA Brukskonto i dag!