Skip to main content

Har du planer om å dra til utlandet i ferien? Tenk over hvordan du bruker kort og kontanter, så blir det en god opplevelse, også for lommeboken. Her er noen fordeler ved å benytte seg av kredittkort både før og under reisen.

Du bør alltid bruke kredittkortet når du handler i utlandet. Da har du de samme rettighetene som ved kjøp på nett. Stjeler noen kredittkortet ditt eller blir du trukket for mye, har du krav på å få hele beløpet tilbake.

Bruk kredittkort når du bestiller ferien din

Når du bestiller flybillett og hotell vil bruk av kredittkort gi deg flere fordeler. For det første har de fleste kredittkort inkludert reiseforsikring om du betaler minst halvparten av reisen med kredittkortet. Dobbeltsjekk at dette gjelder ditt kredittkort, og les gjennom forsikringsvilkårene.

En annen viktig grunn til å betale flyreisen med kredittkort, er finansavtalelovens paragraf 54 b. Dette gir deg flere fordeler. Blant annet rett til å kreve pengene tilbake hvis flyselskapet skulle gå konkurs og du ikke får reist.

Betale i norske kroner? Nei.

Betaler du for varer med kredittkort, er det ofte gebyrfritt med de fleste kredittkort. Du vil heller ikke betale renter før etter den rentefrie perioden – som vil være etter endt reise. Velger du å betale med kredittkort i butikk, må du takke nei til å betale i norske kroner. Mange europeiske land tilbyr dette, men siden butikken velger vekslingskursen selv, kommer du ofte dårlig ut.

Ved kontantuttak bør du være på vakt. Synes du minibanken ser mistenkelig ut, kan det hende det har blitt montert skimming-utstyr. Vær oppmerksom når du bruker kortet, og sørg for å skjule pin koden din godt. Det er lurt å ha med flere kort på reisen. Da har du et i bakhånd, hvis du skulle være uheldig å miste eller bli frastjålet kortet. Du må huske å sperre kortet så snart du oppdager at kortet er borte. Sjekk med banken din om de tilbyr nødkontanter og nødkort.

Oppbevar kredittkortet på et trygt sted

Sørg alltid for å oppbevare kredittkortet ditt på et trygt sted. Du bør behandle kortet som et pass eller et annet viktig verdipapir. Ikke gi fra deg kortet på serveringssteder eller i andre lignende situasjoner. Vær oppmerksom når du skal betale, og sjekk at beløpet på kvitteringen stemmer før du signerer.

Har du følelsen av at minibanken ikke var sikker eller at det var noe rart i butikken du handlet i? Når du kommer hjem bør du følge ekstra nøye med i nettbanken. Da kan du avsløre om du ble lurt i ferien, enten det gjelder dobbeltbetalinger, eller svindel. Har uhellet vært ute må du kontakte banken din. Undersøk vilkårene for din bank for å få refundert beløpet.

Mangler du kredittkort?

Det er både trygt og lettvint å bruke kredittkort når du er på utenlandsferie. Bestill gebyrfritt kredittkort med gratis reiseforsikring fra yA Bank før ferien. yA Kredittkort er et av Norges beste kredittkort – også i utlandet.

yA Bank ønsker deg god sommer og god reise! 

Låneeksempel: eff. rente 25,34 %, 15 000 kr o/12mnd. Kostnad 1 853 kr, totalt 16 853 kr.