Skip to main content

Trives du best på vannet, og ønsker å tilbringe helgen ombord på snekka, seilbåten eller daycruiseren? Du trenger ikke reise langt for å få sommerminner du vil snakke om lenge. Her er 3 båtturer som gir roen – uten at du trenger å forlate Oslofjorden.  

Du er ikke alene om å foretrekke bølgeskvulp og måkeskrik fremfor mil etter mil på asfalt. Derfor er det bra at spennende båtturer ikke trenger å være langt unna. Pakk bagen og ta på flytevesten – Oslofjorden har mange gjestehavner som fortjener besøk.

1. Fra vest til øst – innom Verdens ende

Fyr Verdens ende, båttur

Det karakteristiske vippefyret på Verdens ende.

Tønsberg er byen som virkelig våkner til liv om sommeren. Brygga er byens stolthet når sola skinner, og ferieglade båtfolk fyller luften med energi. Start derfor helgeturen i Norges eldste by. Opplev en kveld full av liv på bryggekanten, hvor det er kort vei til god mat og drikke. Du kan også lade batteriene i solnedgangen ved foten av Slottsfjellet.

Sett deretter kursen sørover mot Tjøme. I tillegg til utallige øyer og svaberg, finner du nasjonalparken Færder i øykommunen. Her kan du bade, grille og sole deg før du besøker vippefyret på Verdens ende.

Med hint av solglød i kinnene, svinger du østover mot Fredrikstad. Her er det mange fortøyningsmuligheter, og gangavstand til alt byen byr på. Også Fredrikstad er full av historie, så legg kveldsturen gjennom Gamlebyen – Nord-Europas best bevarte festningsby.

På båtturens siste dag følger du kysten til Hvaler og Skjærhalden. Ta gjerne en dukkert på en av de mange badestrendene, eller gå på oppdagelsesferd langs kyststien som går sørover fra torget.

Les også: Tipsene for en vellykket båtferie

2. Ferieperler langs østkanten

Fergen mellom Moss og Horten i Oslofjorden

Fergen mellom Moss og Horten krysser Oslofjorden.

Ved innløpet til Indre Oslofjord ligger maritime Son, et tettsted som er ypperlig å starte båtturen fra. Gjestehavnen har et flott bryggeanlegg, og i nærheten er det flere steder som kan slukke både tørsten og sulten.

Fortsett ferden mot sør til Mossesundet. Her trenger du ikke lenger å bekymre deg over mangelen på neseklyper – Mosselukta forsvant i 2012. NB! Husk at kanalbroen som binder Jeløya til Moss er 4,5 meter høy. Har du større båt, må du ta turen rundt øya for å komme deg videre sørover.

Neste stopp på turen er Larkollen, ferieparadiset for båtfolk, hyttemennesker og campingentusiaster. Dropp gjerne ankeret hundre meter fra land for et kveldsbad, eller legg til ved nye Støtvig hotell.

Gli videre nedover kysten mot Engelsviken. Plassert midt mellom Larkollen og Hankø, er dette et fint sted å ende helgeturen. Lokalsamfunnet er bygget på fiskeindustrien, og både fiskehandelen og restauranten byr på fersk sjømat.

3. Kulturelt påfyll i fjordens indre

Båttur til Oscarsborg festning i Oslofjorden

Oscarsborg festning er verdt et besøk om du er historieinteressert.

Start i Drøbak – byen som oser sørlandsidyll. Før du kaster loss, kan du ta en tur i sentrum for å fylle opp matlageret for de neste dagene.

På turens andre dag kan du vende nordover mot Håøya. Du som er glad i historie bør stikke innom Oscarsborg – festningen som i 1940 senket Blücher. Her er det både gjestehavn og serveringssteder.

Fortsett videre til Vollen Marina. Her kan du fylle både båtens og din egen tank, og oppleve et sentrum med butikker, gallerier og kyststi. Frister det ikke å bytte ut sandalene med gåsko, kan du leie elektriske sykler i nærheten. Kvelden kan tilbringes i Middagsbukta, Oslofjordens kanskje mest besøkte naturhavn. Dette er et perfekt sted for deg som ønsker å være sosial og få nye maritime venner.

Båtturens siste dag tar deg til Sandviksbukta. En spasertur langs naturstien på Kalvøya og et frisk morgenbad på Kadettangen hører med. Det er mange badeplasser her, også en for deg som foretrekker å bade i Adams eller Evas drakt.

Til slutt kan du fortsette videre innover Oslofjorden. Stopp gjerne på Bygdøy for en visitt innom Frammuseet, Vikingskipshuset og Norsk Folkemuseum. Litt kulturelt påfyll passer perfekt før helgens siste etappe til Oslo. Med ny energi ombord og frihetsfølelsen godt fortøyd i kroppen, er det neppe lenge til neste gang du igjen rir på bølgene.

Les også: Gode tips til kjøp av bruktbåt

Har du lyst til å tilbringe helgene på vannet? yA Båtlån stiller ingen krav til båttype eller størrelse – søk yA Båtlån i dag!

Låneeksempel: eff.rente 11.17%, 150.000, -o/5år. Kostnad: 44.047, Totalt 194.047