Skip to main content

Drømmer du om motorsykkel? Enten du ønsker å utfordre deg selv i terrenget eller bare senke skuldrene på landeveien, kan du her finne ut hvilken motorsykkeltype som passer for deg!

Skal du kjøpe motorsykkel, trenger du svar på to spørsmål: Hva slags turopplevelser du ønsker, og hva slags tohjuling som vil gjøre disse turene mest minneverdige. Les videre, så kan du få svar på begge.

1. Cruisekjøring

«For noen finnes det terapi, men for oss andre finnes det motorsykler», sies det. Og det er nok vanskelig å være uenig, dersom du har erfart det å gli inn i solnedgangen med vinden i håret.

Er du ute etter frihetsfølelsen du kun får på to hjul, er du sannsynligvis på jakt etter en cruiser. Dette er klassikerne med opphav i USA, som for eksempel Harley-Davidson og Indian.

Cruisere er designet for sakte, behagelig kjøring. De har styrer som sitter høyt, som gir deg en oppreist sittestilling, og store motorer som går uanstrengt på lavt turtall. Det gjør at du kan nyte turen og ta inn alle inntrykkene.

2. Aktiv kjøring

Mange mener Norge er det perfekte landet for motorsykkelturer, på grunn av de smale og svingete veiene i fjell og daler. Her kan du virkelig danse gjennom svingene, men da trenger du en motorsykkel som er med på moroa.

I så fall er sportssykkelen, med sin eksplosive akselerasjon og herlige kjøreegenskaper, den perfekte partneren din. Får legendariske navn som Suzuki Hayabusa og Kawasaki Ninja blodet til å pumpe? Fine eksemplarer ligger ute på Finn.no til under 100 000 kroner.

3. Bykjøring

Selv om du kanskje skulle ønske at du bare kunne kjøre inn i solnedgangen, kommer du ikke unna hverdagens forpliktelser: Å reise til og fra jobb, gjøre ærend og andre oppgaver som krever at du kommer deg uhindret fra A til B.

Så, hvilken motorsykkel skal du kjøpe til dette? Svaret er enkelt, kanskje til og med kjedelig. For det er nemlig ikke uten grunn at du finner så mange scootere i bybildet. De er små, billige, lett håndterlige og enkle i drift. I bybildet er ikke fart det viktigste, men at sykkelen er god å kjøre i trange gater, lyskryss og enkel å starte og stoppe. Legger du på noen tusenlapper vil du med ikoniske scootere som Vespa ikke bare komme frem i tide – men også med stil.

4. Langturer

Mange drømmer om å reise på roadtrip på to hjul og se det vakreste Norge har å by på fra bak motorsykkelstyret, helt fra Lindesnes i sør til Nordkapp i nord. Da trenger du en touringsykkel, som er designet for at du skal kunne tilbringe timevis – kanskje dagevis – på veien.

Touringsykler har en oppreist sitteposisjon, og byr som oftest på luksus som vindskjerm, passasjersete og baggasjeoppbevaring. Store motorer gjør at du kommer deg uanstrengt frem, selv opp de bratteste fjell. Og siden du kjører langt, er bensintanken stor. Da blir det tross alt færre avbrudd i eventyret.

Les også: 5 motorsykkelturer i Norge du bør oppleve

5. Offroad

Hvis asfalterte veier blir for kjedelige, kan du alltids vende styret mot skog eller fjell og lage dine egner veier – blant trær og steiner.

Men da vil du selvsagt ikke kjøre en Vespa eller Harley-Davidson. Nei, når du kjører offroad vil du ha en sykkel som er solid, men likevel lett å kjøre. Enten kan du kjøpe en motorsykkel som er designet for offroad-kjøring – og bare det – eller du kan velge et kjøretøy du også kan kjøre hjem igjen når dagen er omme.

Da er en dual-sport-motorsykkel et godt kompromiss. Disse motorsyklene er som regel basert på et dirtbike-chassis, men har lys, speil og alt annet som gjør dem godkjent for veien. Likevel har de egenskapene som trengs for å ta den utenfor allfarvei, med høy bakkeklaring og høyt tyngdepunkt.

Kribler du etter å oppfylle MC-drømmen? MC-lån fra yA er et skreddersydd forbrukslån for kjøp av motorsykkel. Du kan låne opp til 500.000 kr og det er ikke krav til maks alder på motorsykkelen. Søk yA MC-lån – få pengene på dagen. 

Låneeksempel: eff.rente 7,36%, 150.000,- o/5år. Kostnad: 28.725, Totalt 178.725