Nytt år – nye muligheter. Dette bør du gjøre for å oppfylle nyttårsforsettet om å få bedre orden på økonomien.
Som mange andre satte du deg kanskje et nyttårsforsett om å få en bedre privatøkonomi i 2017. Nå er fyrverkeriet over, og du lurer på hvordan du skal få det til. Her er de beste tipsene.
1. Se tilbake på pengebruken i året som gikk
For å få mer penger å rutte med, bør du begynne med å undersøke hvor de tok veien i fjoråret.
I nettbanken din får du en oversikt over hva du brukte pengene på, sortert i ulike kategorier. Det bør holde å se tilbake på de siste 3-6 månedene, og du finner fort ut hvor du kan spare.
Som regel er det mat du kan spare mest på, men kanskje finner du ut at du ikke trenger å betale for dyre TV-kanalpakker når du i tillegg abonnerer på Netflix og HBO?
2. Lag et budsjett for det nye året
Med oversikt over fjoråret har du et godt utgangspunkt for årets budsjett. Før opp alle inntektene i de ulike månedene, som lønn og barnetrygd.
Deretter legger du inn de faste månedlige utgiftene, som nedbetaling av boliglån, forsikring og telefonregning. Ikke glem andre utgifter som kommer – for eksempel årsavgift for bil og NRK-lisens. De har forfall henholdsvis 21. mars og 31. januar og 31. juli. Da vet du når du trenger å sette av litt ekstra.
Les også: Slik setter du opp familiebudsjett
Når du har satt opp et budsjett, er det viktig å følge med. Har du en budsjettfunksjon i nettbanken blir det enkelt å sammenlikne hva du planla å bruke med hva du faktisk har brukt. Da kan du oppdage sløsing og justere underveis.
3. Spar mot et mål
Start året med å sette deg mål for hva du skal spare til – og hvor mye. Å vite at pengene du setter til side skal brukes til neste års familieferie eller en opplevelsesrik pensjonisttilværelse, gjør det mindre fristende å forsyne seg av potten i dag.
Opprett sparekontoer med navn som «Florida-ferie» eller «MC-kjøp», så er det ingen tvil om hva pengene skal brukes til.
Det kan være lurt å legge inn et fast trekk fra konto hver måned – da har du ingen unnskyldninger. Bruk en sparekalkulator, så ser du hvor mye du må spare i måneden for å nå målene dine.
4. Bør du bytte bank eller forsikringsselskap?
De største utgiftene finner du på lån og forsikring. Sammenlikner du rentene og forsikringspremien du betaler i dag med andre tilbydere, finner du kanskje ut at du kan spare mye penger.
0,3-0,5 prosentpoeng lavere rente på et boliglån på 2 millioner kan spare deg for 6-10 000 kroner hvert år. De kan du sette rett inn på sparekonto. Finner du en bank som tilbyr bedre rente enn den du har i dag, trenger du som regel bare å ringe dem for å bli kunde.
Les også: Refinansiering av gjeld
Forsikringsselskapene pleier å skru opp prisen hvert år, selv om konkurransen er stor og du har gode muligheter for å prute. Snakk med andre leverandører, men ikke glem å ringe forsikringsselskapet du har i dag. De vil neppe miste deg som kunde, og du har gode kort på hånda for å forhandle frem lavere pris.
Visste du at ved å bruke yA Kredittkort får du rabatt på en rekke kjøp? Se rabattene du kan velge mellom og søk om kredittkort i dag!