Vrake bilen? Unngå at vrakpanten går rett til årsavgiften

frontlykt og panser til en bil som skal vrakes

Er det snart «the end of the road» for bilen din? Lever den til vraking før 21. mars – så slipper du å betale årsavgiften!

Motoren starter ikke på kalde dager. Rust har gjort store skader på karosseriet – og hver gang du bytter gir, høres det ut som bilen er i ferd med å ramle fra hverandre.

Kjenner du deg igjen i noen av disse beskrivelsene, er det kanskje på tide å kvitte seg med bilen. Begynner den å dra på årene, koster det kanskje mer å få den i kjørbar stand enn hva den faktisk er verdt.

Få 3 000 kroner i vrakpant

Nærmer det seg slutten for bilen, er neste stopp opphugging. Vraker du kjøretøyet, får du en vrakpant på 3 000 kroner fra Skatteetaten. Bilen blir gjenvunnet, og får nytt liv andre steder – for eksempel som donor for andre biler.

Bilopphuggeriet leverer vrakmeldingen og gjør det administrative arbeidet. Arbeidet ditt er altså gjort når du parkerer og gir fra deg nøklene.

Slipp årsavgiften – lever bilen før 21. mars

Planlegger du å vrake bilen i år? Forfallsdato for å betale årsavgiften er 20. mars, men den kan du slippe. Leverer du bilen til gjenvinning før fristen, finnes den jo ikke lenger! I tillegg til at du får vrakpanten, kan du altså spare noen tusenlapper ekstra på årsavgiften.

Men hva om du allerede har betalt årsavgiften? Var det bare penger ut vinduet? Heldigvis ikke. Vraker du bilen før betalingsfristen på årsavgiften, får du pengene tilbake.

Rekker du ikke fristen?

Kanskje du ikke klarer å få tak i et nytt fremkomstmiddel i tide, og ikke kan kvitte deg med det du har nå før fristen? Leverer du inn bilen før 30. juni til bilopphuggeren, får du halve årsavgiften tilbake. Det er veldig mye bedre enn ingenting.

Husk at du må betale årsavgiften uansett hvis du ikke har planer om å vrake bilen dette året. Fristen er 21. mars – og om du ikke betaler løper det fort dyre gerer.

Her kan du levere bilen din

Har du bestemt deg for å vrake bilen trenger du bare å finne destinasjonen for den siste bilturen.

Skatteetaten har en liste over godkjente bilopphuggeri. Alle vrakplassene på listen er med i vrakpantordningen, og har godkjenningen som gjør at de kan sende vrakmeldinger.

Skal du kjøpe ny bruktbil?

Dersom du skal kjøpe ny bruktbil og trenger finansiering, kan det lønne seg å ta opp et bruktbillån. yA bruktbillån er et forbrukslån tilpasset deg som skal kjøpe bruktbil:

  • Lavere gebyrer enn ordinære billån.
  • Ingen krav til bilens alder eller til å kaskoforsikre bilen.
  • Kjapp behandling og utbetaling på dagen.

Les mer om yA bruktbillån her. 

Låneeksempel: eff.rente 7,36%, 150.000 kr o/5år. Kostnad: 28.725 kr, Totalt 178.725 kr.