Skip to main content

Er det snart «the end of the road» for bilen din? Nå blir alt papirarbeidet gjort for deg. 

Motoren starter ikke på kalde dager. Rust har gjort store skader på karosseriet – og hver gang du bytter gir, høres det ut som bilen er i ferd med å ramle fra hverandre.

Kjenner du deg igjen i noen av disse beskrivelsene, er det kanskje på tide å kvitte seg med bilen. Begynner den å dra på årene, koster det kanskje mer å få den i kjørbar stand enn hva den faktisk er verdt.  

Få 3 000 kroner i vrakpant

Nærmer det seg slutten for bilen, er neste stopp opphugging. Vraker du kjøretøyet, får du en vrakpant på 3 000 kroner fra Skatteetaten. Bilen blir gjenvunnet, og får nytt liv andre steder – for eksempel som donor for andre biler.

Bilopphuggeriet leverer vrakmeldingen og gjør det administrative arbeidet. Arbeidet ditt er altså gjort idet du parkerer og gir fra deg nøklene. Det innebærer også innmeldingen til forsikringsselskapet. 

Få refundert penger fra vrakdato

Før gjaldt det å levere inn bilen innen 21.mars, nettopp for å unngå at vrakpanten gikk med til å betale avgift på en bil du ikke lenger hadde. I dag er årsavgiften bakt inn i forsikringen din, som slettes automatisk når bilen leveres til vraking. Det betyr at du dermed vil få både premieinnbetaling og trafikkforsikringsavgift refundert fra forsikringsselskapet for den perioden du har betalt for etter at bilen er vraket – uavhengig av når du leverer den inn til vraking.

Tips for bedre utnyttelse av bildelene

Ettersom det før gjaldt å vrake bilen innen 21.mars for å unngå årsavgiften, er det fortsatt mange som leverer bilen sin rett før denne datoen. Det fører til stort trøkk på enkelte bilopphuggerier i denne perioden. For å bidra til at de får bedre tid til å demontere bilene for gjenbruk, anbefales derfor å  gå for en litt annen timing enn dette. Kanskje sommeren eller høsten kan være et fint tidspunkt å skaffe seg ny bil på?

Her kan du levere bilen din

Har du bestemt deg for å vrake bilen trenger du bare å finne destinasjonen for den siste bilturen.

Skatteetaten har en liste over godkjente bilopphuggeri. Alle vrakplassene på listen er med i vrakpantordningen, og har godkjenningen som gjør at de kan sende vrakmeldinger.

Skal du kjøpe ny bruktbil?

Dersom du skal kjøpe ny bruktbil og trenger finansiering, kan det lønne seg å ta opp et bruktbillån. yA bruktbillån er et forbrukslån tilpasset deg som skal kjøpe bruktbil:

  • Lavere gebyrer enn ordinære billån.
  • Ingen krav til bilens alder eller til å kaskoforsikre bilen.
  • Kjapp behandling og utbetaling på dagen.

Les mer om yA bruktbillån her. 

Låneeksempel: eff.rente 7,36%, 150.000 kr o/5år. Kostnad: 28.725 kr, Totalt 178.725 kr.