Skip to main content

Det er ikke vår før du sjøsetter båten og tar årets første solskinnstur på vannet. Men før du innvier båten for sesongen, kan det være lurt å ta en aldri så liten vårrengjøring.

Ved å ta godt vare på båten din, kan du forhindre dyre reparasjoner og vedlikeholdsutgifter i fremtiden. Her er tre tips til hva du bør tenke på når du rengjør båten din. Obs! Tipsene gjelder først og fremst for båter av plastmaterialer. 

Drømmer du om ny båt, men mangler finansiering? Lån opp til 500 000 kr med yA båtlån

Steg 1: Vask båten

Første steg er å vaske båten. Slik gjør du det:

  1. Start med å smøre båten inn med avfetting (alkalisk vaskemiddel).
  2. La avfettingen stå og virke i 15-20 minutter før du spyler den av. Dette fjerner vanlig skitt.
  3. Bruk surt vaskemiddel som kalkfjerner for å løse opp skjemmende render langs vannlinjen eller nedover skrogsiden.
  4. Bruk stålbørste eller skrape for å få bort alger og skjellavleiringer som sitter fast under båten. Vær forsiktig, så ikke du skader båten.

Ser båten fortsatt skitten ut etter disse fire stegene? Da kan det være at det ligger møkk under polishen på skroget. Bruk i så fall en polishfjerner for å fjerne polishen, før du vasker bort skitten på vanlig måte. Deretter påfører du ny polish.

Steg 2: Legg på grunning og bunnstoff

Når båten er ren, er du klar for neste steg: Å male på bunnstoff på den delen av båten som er under vannflaten. Dette gjør du for å beskytte skroget mot alger. I tillegg minsker det friksjonen mellom båten og vannet, noe som betyr at du bruker mindre drivstoff – og sparer penger. Slik går du frem:

  1. Begynn med å legge maskeringsteip langs vannlinjen, slik at du får pene striper og unngår å få bunnstoff på den delen av båten som er over vannflaten.
  2. Legg du på grunning før du maler på bunnstoffet, for å beskytte overflaten og sørge for at bunnstoffet fester seg godt.
  3. Etter grunning er det tid for å male på bunnstoffet. Et vanlig strøk bunnstoff beskytter skroget i 6-7 måneder.
  4. Du kan også beskytte drev og propell med en drevspray, så slipper du at rur og slim setter seg fast.

Steg 3: Vokse båten

Sist, men ikke minst, er det på tide å få båten til å glinse. Voksing av båten er siste hånd på verket, og gir både ekstra beskyttelse og en speilblank overflate. Et pussegarn gjør susen når du skal påføre voksen. Etter påføring tørker du av overflaten med en myk fille eller mikrofiberklut.

Og vips har du en skinnende ren båt, klar for sommerens eventyr på sjøen.

Søk Båtlån hos yA Bank – få svar med en gang. 

Låneeksempel: eff.rente 7,36%, 150.000 kr o/5år. Kostnad: 28.725 kr, Totalt 178.725 kr.