Skip to main content

Oppussing krever både tid og penger. Derfor er det kjedelig hvis du en dag våkner og innser at du er lei av det nye hjemmet ditt – det som nettopp var så trendy.

Mange vil derfor pusse opp slik at boligen holder seg i mange år – både i stil og i skjøtene. Men tidløs oppussing er gjerne synonymt med hvite vegger, lys eikeparkett og grå baderomsfliser. Slik trenger det heldigvis ikke være.

Vi har snakket med interiørarkitektene Linn Anna Bjørk og Marthe Berg Olsen fra studioet Signed by Sensa. De forteller hvordan du kan få et hjem som både er tidløst og spennende.

Tidløs oppussing

Interiørarkitektene Linn Anna Bjørk (t.v.) og Marthe Berg Olsen (t.h.) mener tidløshet ikke trenger å gå på bekostning av særpreg.

 

Tenk helhetlig

Klør du i fingrene etter å legge nytt gulv og handle inn ny sofa? Pust inn dypt, og hold på iveren et øyeblikk.

– Gjennomføring og finish er viktigere enn å fokusere på en spesifikk stil. Mange starter rett på soverommet eller kjøkkenet uten å se for seg hvordan det helhetlige sluttresultatet skal bli. Da kan du ende opp med flere ugjennomtenkte løsninger som ikke vil fungere i hverdagen, sier Bjørk.

I planleggingsfasen pleier hun og Berg Olsen å samle alle materialer og farger for å vurdere hvordan de passer sammen.

– Fargene og materialene blir jo påvirket av hverandre, og en gråtone kan plutselig se lilla ut ved siden av en annen! Du får ikke riktig inntrykk av å dra fra butikk til butikk og se på ting hver for seg, advarer Berg Olsen.

Personlighet går aldri av moten

For å kunne planlegge oppussingen, må du også vite hvilket resultat du planlegger for. Ønsker du et tidløst hjem, er det lett å konkludere med at du må holde overflatene nøytrale, og du blar kanskje gjennom interiørkataloger og drar på inspirasjonstur til IKEA.

Men i følge Bjørk og Berg Olsen bør du vende blikket innover, snarere enn utover.

– I dag blir vi stadig overøst med trender, men når du pusser opp er det viktig å vite hvem du er og hva du trives med, slik at du kan skape ditt eget personlige hjem. Din historie går aldri av moten, sier Bjørk.

Hun mener at et godt utgangspunkt for tidløs oppussing er å fremheve minner og objekter med personlig verdi for å skape en god atmosfære – og et hjem hvor du kan trives i mange år fremover.

– Bruk gjenstander du har tilknytning til når du pusser opp. En vase fra Frankrike-ferien, eller kommoden du arvet fra bestefar, er med på å skape en varme i hjemmet, sammenliknet med det sterile og hvite.

– Lytt til praktiske behov

En annen viktig del av det personlige hjemmet er de praktiske behovene dine. Vil du unngå å rive deg i håret hver gang du lager mat på kjøkkenet eller inviterer gjester inn i stua, bør det funksjonelle være hovedfokus når du skal pusse opp.

– Spør deg selv hva slags familie dere er, og hvilke behov dere har. Korpsfamilien trenger kanskje et lydtett rom å øve i, den sosiale familien må kunne ta imot middagsgjester, og den aktive familien burde ha en gang som tåler møkkete fotballsko, tipser Bjørk.

Tidløs oppussing Interiørarkitekter

Interiørarkitektene Linn Anna Bjørk (t.v.) og Marthe Berg Olsen (t.h.) diskuterer materialvalg. De mener tidløshet ikke trenger å gå på bekostning av særpreg.

Bruk materialer fra naturen

Riktige materialer er en viktig investering når du pusser opp. Ikke bare er gulvbelegget, baderomsflisene og benkeplaten på kjøkkenet store flater som setter preg på hjemmet – de kan også være vanskelige og dyre å bytte ut.

Selv om trendene kan endre seg raskt, mener interiørarkitektene at naturmaterialer som eik og naturstein er fremtidssikkert.

– For det første holder naturbaserte materialer seg godt, men de blir også finere og finere når de blir slitt, akkurat som en gammel skinnveske, sier Berg Olsen.

Men før du går hen og legger heltre på gulvet, bør du være oppmerksom på at naturmaterialer krever pleie innimellom. Berg Olsen forteller:

– Selv om de ofte er slitesterke, trenger naturmaterialene mer vedlikehold. Du blir nødt å slipe gulvet og olje kjøkkenbenken med jevne mellomrom, men kanskje det kan være terapi på samme måte som arbeidet i blomsterbedet?

Her er interiørarkitektenes tips

  1. Skap en rød tråd. Planlegg hele oppussingen før du begynner – en gjennomført stil holder seg godt over tid.
  2. Gjør hjemmet personlig. Personlighet og minner går ikke av moten, så bruk dem i hjemmet ditt!
  3. Ikke vær for forsiktig. Sterile hjem er kjedelig i lengden, og da kommer ønskene om forandring snikende.
  4. Ta hensyn til praktiske behov. Et hjem som skal vare i mange år må være tilpasset hverdagen.
  5. Bruk naturmaterialer. Materialer fra naturen er både slitesterke og tidløse i stilen, og blir finere med årene.
  6. Vær dristig med det som kan byttes ut. Følg trender på ting som er enkle og rimelige å bytte ut, for eksempel vaser, bilder eller håndtak på skapene.

Hos oss kan du søke om yA Oppussingslån, som er et skreddersydd forbrukslån. Du ta oppussingslån fra 25 000 til 500 000 uten sikkerhet.

Låneeksempel:  eff.rente 16,7 %, 65.000, o/5 år, kostnad: 28.908, Totalt: 93.908