Skip to main content

Netthandelen vokser, men fortsatt er en del av oss skeptiske til å handle på nett, og denne skepsisen gjelder hovedsakelig sikkerhet. Kan du føle deg trygg på nettet, og er det noe man som privatperson kan gjøre for å bli enda sikrere?

Kan og skal jeg føle meg trygg når jeg handler på nettet?

Det korte svaret er ja. Sikkerheten rundt netthandel har blitt bedre, og risikoen for at kortinformasjonen din kommer i gale hender er minimal. Dette skyldes nye juridiske krav og sikkerhetstiltak blant kortutstedere, banker og nettbutikker, samt nye tekniske løsninger.

Hva kan jeg gjøre for å forbedre sikkerheten min på nett?

Du som forbruker kan påvirke sikkerheten din på nettet ved å sørge for at kortinformasjonen din er beskyttet og ved aldri å gi fra deg sensitiv informasjon over telefon eller på e-post.

Du kan også kontrollere sikkerheten din på nettet ved valg av betalingskort, siden noen har flere sikkerhetsattributter enn andre. Du kan også følge med på sikkerhetsindikasjoner som “sikker tilkobling” og forskjellige typer sertifikater.

Sitat: … avslør aldri sensitiv informasjon over telefon eller e-post.

Betalingskort

For å være ekstra trygg når du handler på nettet, bør du bruke et kredittkort, og på den måten sikre at ingen får tilgang til din lønnskonto. Kredittkort knyttet til for eksempel Mastercard har svindelbeskyttelse, noe som betyr at du som kortholder ikke er ansvarlig for uautoriserte kjøp og transaksjoner. Hvis noen uautoriserte får tilgang til kortinformasjonen din og foretar kjøp, er det ikke du som er ansvarlig for beløpet, men banken/kortutstederen. Dette gjelder selv om du får en feillevering.

Eksempel: Du kjøper et par sko på nettet, men skoene du mottar oppfyller overhodet ikke forventningene, eller kanskje er det ikke engang de samme skoene som du bestilte. Hvis du har betalt dem med kredittkort, er du ikke ansvarlig for betaling. Hele betalingen blir holdt på vent til du får de riktige skoene, eller fakturaen vil bli kansellert hvis du bestemmer deg for å trekke kjøpet helt.

Sikker tilkobling / nettsted

For å se om en nettside er sikker, se etter hengelåsen i adressefeltet (der du oppgir en nettadresse/url). Hvis du er usikker på hva dette betyr, trykk på hengelåsen og se etter følgende indikasjon:

En sikker tilkobling/nettsted er altså et nettsted som oppfyller lovene og kravene som finnes i håndteringen av dine personlige opplysninger.

Vil du vite mer om sikker tilkobling? Se hvordan Google definerer begrepet.

Sertifikat

Sertifikater fungerer som kvalitetsstempler og er gode å holde øye med om du for eksempel sammenligner forskjellige nettsteder og prøver å finne et selskap/en operatør å stole på.

Butikker/forhandlere på nettet kan søke om en rekke sertifikater, og for å få et slikt sertifikat, må selskapet oppfylle forskjellige krav. Noen sertifikater er mer seriøse enn andre, det viktigste er å sørge for at nettstedet er sikkert, som ovenfor. Google krever nå at nettstedene du får tilgang til gjennom dem, er sikre, med mindre de tydelig er merket som usikre.

Oppsummering

Å handle på nett er tryggere enn noen gang. Nettsteder gjennomgår strenge kontroller, og selskaper og banker får stadig flere lover og krav å forholde seg til når det gjelder din online sikkerhet. Noen vil til og med si at du er tryggere når du handler på nett enn i den fysiske butikken, med de nye lovkravene. For å være helt trygg, må du som forbruker imidlertid også opptre ansvarlig, for eksempel ved å aldri gi fra deg sensitive personlige opplysninger. Du bør også være selektiv i hvilke nettbutikker du besøker og hvilket kort du bruker.

Handle trygt på nettet med vårt yA Kredittkort. Søk eller les mer her.

Låneeksempel: eff. rente 25,34 %, 15 000 kr o/12mnd. Kostnad 1 853 kr, totalt 16 853 kr.