Skip to main content

Våren er kommet, selv om varmen lar vente på seg flere steder i landet. Det er på tide å tenke på å gjøre klar uteplassen om du ikke allerede har gjort det. Med litt innsats nå blir terrassen ekstra hyggelig til 17. mai.

Rengjøre og fikse opp terrassen

Terrassegulvet bør vaskes minst én gang i året for å fjerne misfarging fra forurensning, sopp og grønske. Du kan også vurdere å behandle overflaten med beis, maling eller olje etterpå. Beis må du regne med å vedlikeholde hvert tredje år, mens velger du olje bør det gjøres hvert år. Maling vil flasse og kan trenge flekkvis vedlikehold før hele overflaten må tas på nytt.

Vask: Start med å spyle gulvet med hageslangen. Sprut på en blanding av vaskemiddel og vann. Bruk 1 del vaskemiddel til 9 deler vann. La det virke i ca 10 minutter. Bruk en terrasseskrubb med forlengerskaft, og skyll etterpå. Bruker du høytrykksspyler, pass på å ikke holde den for nært treverket, da det kan flise opp overflaten.

Sjekk hva slags treslag det er på terrassen og/eller møblene dine. Er du usikker, er det tryggest å bruke et PH-nøytralt vaskemiddel.

Rens: Det finnes kraftige midler for terrasserens, disse bør du bare bruke hvis du skal behandle overflaten etterpå. Du kan også vurdere å bruke sopp- og algedreper om flatene er hardt angrepet. Har du gulv og/eller møbler i teak eller annet eksotisk treverk, må du bruke rensemiddel tilpasset dette, ellers kan treverket bli misfarget. Spør om råd hos forhandleren.

Du kan lese mer om hvordan du pusser opp terrassen med beis her (hage.no).

Rask oppgradering: Du kan også gi terrassen eller balkongen et løft ved å legge terrassefliser i tre eller plast. Det finne mange typer, og de fås kjøpt blant annet hos byggevareforretninger. Disse klikkes sammen og krever lite vedlikehold.

Utemøblene trenger også en vask

Rotting: Kunstrotting krever lite vedlikehold. Det kan vaskes med en myk børste og hageslange. Såpe er ikke nødvendig med mindre møblene er veldig skitne. Vær obs på at vaskemidler som skummer kan legge seg i mellomrommet i flettene og trekke til seg skitt.

Tremøbler: Krever mer vedlikehold. De bør vaskes med mild såpe, vann og myk børste. De fleste tremøbler trenger å behandles regelmessig med olje, lakk eller beis.

Plastmøbler: Plast kan du vaske med oppvaskmiddel. Etterpå kan du polere møblene med voks. Det vil gjøre det vanskeligere for ny skitt å feste seg.

Tekstiler/puter: Det som får plass, kan du putte i vaskemaskinen. Har det kommet jordslag på tekstilene, anbefales vaskemiddel med blekemiddel. Større tekstiler kan du gi en omgang med salmiakkvann. Her finner du flere tips til hvordan du gjør det (dinside.no).

Grill

Rengjør utsiden med en kjøkkenspray eller skurekrem. Bruk en svamp eller børste, og gå over med en mikrofiberklut etterpå. Grillristen kan rengjøres med stålull, eller få en tur i oppvaskmaskinen. En bøtte vann med litt salmiakk og oppvaskmiddel kan brukes til bløtlegging, om det trengs litt tøffere skyts mot fettet.

Blomsterkasser

Blomsterpotter fylles med lecakuler i bunnen. Fyll på med blomsterjord, gjerne kompostjord. Mange blomster tåler litt nattefrost, men trives best med noen plussgrader. Pass derfor på å velge planter som tåler vårens skiftende vær.

Planter i krukker må vannes og gjødsles oftere enn planter som har mer boltreplass. Velger du flerårige planter, kan du plante dem over i et bed når de har blomstret av. Da vil de komme tilbake neste år.
Her får du flere tips til planting i krukker (hage.no).

Skal du kjøpe nye utemøbler eller andre ting til hjemmet denne sesongen? Med yA Kredittkort kan du velge mellom flere rabatter hver måned. I mai er det blant annet 5 % rabatt på hus og hage. Les om rabattene her.

Låneeksempel: eff.rente 22.9 %, 15.000,- o/12mnd. kostnad:1.744, totalt:16.744