Skip to main content

I disse dager er det mange småtasser som har sin første dag i barnehage. Her er en sjekkliste med det barnet sannsynligvis trenger på sin første “arbeidsplass”.

Klær og sko

 • Et par klesskift til innebruk
 • Tøfler/innesko (forleng gjerne brukstiden for sommerens sandaler)
 • Gode utesko som tåler vann og skitt (har ikke barnet begynt å gå, finnes det vanntette “sokker”/fotposer)
 • Regntøy
 • Parkdress
 • Lue/solhatt

Når det blir kjøligere, kan man supplere med votter, hals og tykkere klær. Barn vokser fort fra klærne sine, så en del vintertøy kan det være lurt å vente med å kjøpe til det blir litt kaldere i været.

Praktiske klær. Barn er mye ute i barnehagen, og det er viktig at de kan bevege seg. Det er lett å tenke at barnet skal ha noe å vokse inn i, men klærne bør ikke være altfor store, da dette hemmer bevegelsesfriheten.

Velg sko som tåler litt og gir støtte til foten. Yttertøyet bør tåle litt skitt og regnvær, og gjerne ha stropper under beina og beskyttelse på knærne og i baken. Velg tøy tilpasset årstidene og været der dere bor. Mange heldresser har fôr som kan tas ut, dermed kan dressen brukes hele året.

Sjekk bruktmarkedet. Kjøp gjerne brukt. Mye av det som selges brukt er i utmerket stand og fungerer vel så bra som å kjøpe nytt. Det er bare litt rimeligere.

Utstyr

 • Bleier/våtservietter og evt. salve
 • Drikkeflaske og matboks
 • Solkrem
 • Vogn med sele, samt dyne eller vognpose (dersom barnet skal sove i vogn)
 • Smokk/kosebamse, dersom barnet bruker det
 • Navnelapper/merkepenn (sett navn på alt dere ikke vil miste)

Tilbudet i barnehager varierer, dermed er det litt forskjell fra sted til sted hvor mye utstyr man trenger å ha liggende. Noen steder blir for eksempel alle måltider servert, andre steder må man ha matpakke. Det kan være smart å spørre personalet om hva man trenger, før man går bananas i butikkenes velfylte barnehagestartutstillinger.

Vogn: Soves det ute i barnehagen, vil du kanskje ha en sovevogn stående, dersom det ikke finnes egne vogner der. Noen tar vognen med seg hjem daglig eller i helgene. Mange kjøper en brukt vogn og lar den stå permanent i barnehagen. Noen barnehager har egne skur til vognene, andre steder står de utendørs.

Bruk nesen om du vurderer å kjøpe en vogn som er godt brukt. En vogn som har stått ute over tid eller har blitt lagret i fuktig inneklima, kan ha blitt utsatt for muggsopp. Da er det ikke særlig sunt for barnet å sove i den. På foreldre.no kan du lese mer om dette og få tips til hvordan du kan få bukt med muggskader. 

Egen ryggsekk? De minste trenger ikke dette, men mange synes det er stas. Når barnet blir større, kan det være noe de trenger for å ha med på tur, men i starten handler det mest om å ha noe som er praktisk til å frakte med seg nødvendigheter mellom hjemmet og barnehagen.

Les også: Babyutstyr – hva trenger du egentlig?

Visste du at med yA Kredittkort får du ulike rabatter hver måned. Følger du med kan du spare mye på å handle med kredittkortet når du trenger ting til barna.