Skip to main content

Nordmenn bruker til sammen over seks milliarder kroner på kjæledyrene sine hvert år. Da er det kanskje lurt å ta en titt på kostnadene før du går til anskaffelse av et nytt familiemedlem?

Se hva det koster å ha en hund, katt, gnager, fugl eller fisk!

Før du tar med deg familiens nye yndling hjem fra dyrebutikken, bør du spørre deg selv hvor mye penger du er forberedt på å bruke på kjæledyret. I tillegg til anskaffelseskostnaden, må du ta med både utstyr, fôr og pleie i regnestykket. Og da kan det fort koste mer enn du tror.

Så mye koster det å ha en hund

hundOm du har lyst på hund, vet du gjerne om det er en veskehund eller jakthund du vil komme hjem til hver dag. Hunden er nok uansett det kjæledyret vi bruker mest penger på, men størrelsen påvirker prisen i stor grad.

Å kjøpe hunden: Noen gir bort uønskede valper gratis. Ellers kan du, avhengig av rase og oppdretter, måtte betale opp mot 25 000 kroner for en hund. Gjennomsnittet ligger nok nærmere rundt 10-12.000 for renrasede hunder, mens blandingshunder i snitt ligger en god del tusenlapper under.

Utstyr: Hunden trenger både bur til bilen, hundeseng, halsbånd, matskåler og hygieniske produkter som for eksempel tannbørste og klotang. Alt dette kan fort koste opp mot 10 000 kroner, forutsatt at du går for det beste utstyret. Er hunden liten? Da trenger den for eksempel et mindre bur, noe som kan få kostnadene ned med tre-fire tusenlapper.

Leker: De som har erfaring med hund vet at du er heldig hvis en leke ikke er gnagd i stykker etter en uke. Derfor bruker du fort 500 kroner på leker i året.

Fôr: En middels stor hund spiser vanligvis for 1 000 til 1 300 kroner i måneden, inkludert tørrfôr, snacks, kjøttpølse og hundeben. Små hunder på under 4 kg nøyer seg med mat for 350-500 kroner månedlig.

Forsikring: Kostnaden på hundeforsikring varierer etter rase, egenandel og forsikringssum, men snittet ligger på litt over 200 kroner hver måned.

Veterinær: Når du kjøper hunden, koster ID-merking en tusenlapp. I tillegg bør du sette av 1 500 kroner i året til helsesjekk, vaksiner og medisiner.

I tillegg til anskaffelseskostnaden og utstyret, kan altså hunden koste deg mellom 8 600 og 20 000 kroner hvert år.

Så mye koster det å ha en katt

kattØnsker du et dyr som ikke krever så mye oppmerksomhet, er kanskje katten riktig for deg. Skal du gi den ni gode liv, er dette det du må bruke penger på.

Å kjøpe katten: Som med hund, er det mange som gir bort uønskede kattunger gratis. Skal du ha en rasekatt, kan det koste deg så mye som 20 000 kroner.

Utstyr: Kattedo, leker og transportbur koster ca. 650 kroner til sammen. Skal du ha kloremøbel må du plusse på 2 500 kroner. Vil du ha katteluke, blir det omtrent 1 500 kroner i tillegg.

Månedlige utgifter: Fôr koster en hundrelapp i måneden. Det samme gjør kattesand, mens forsikring kan koste fra 85 til 225 kroner hver måned.

Veterinær: ID-merking av katt koster også 1 000 kroner. Du bør dessuten kastrere katten, noe som koster mellom 1 500 og 3 000. Legg til årlig helsesjekk, vaksiner og medisiner på 1 500, så har du budsjettert det du trenger.

Det betyr at katten vil koste fra 4 920 til 6 600 kroner årlig, i tillegg til at du det første året må betale for katten, utstyret, ID-merking og kastrering.

Så mye koster det å ha en gnager

kaninKanskje barna dine maser om et kjæledyr? Da kan du, som så mange andre, starte med en hamster, marsvin eller kanin. Gnagere er relativt billige og enkle dyr – de er for eksempel småspiste, og krever heller ikke lufteturer. I tillegg er de ganske billige.

Å kjøpe gnageren: Det er store prisforskjeller på gnagere, og de kan koste alt fra 150 til 1 500 kroner.

Bur: Skal du beholde dyret mer enn de første fem minuttene, må du også ha et bur. Kaniner trenger større bur som kan koste opp mot 2 000 kroner, mens en hamster nøyer seg med et til 250.

Utstyr til buret: Du må også ha drikkeflaske, matskål, do, leker, hus, kalkstein og saltstein. Det blir omtrent 500 kroner ekstra.

Månedlige utgifter: Hver måned må du kjøpe fôr, i tillegg til spon og bomull til buret. Du bør beregne å bruke 100-300 kroner på dette. For de største gnagerne, som kanin, kan du også vurdere om du vil ha forsikring. Det koster i så fall litt over en hundrelapp i måneden.

Gnageren er altså billigere i drift enn katt og hund. Selv om bur og utstyr trekker litt penger det første året, ligger ikke de årlige kostnadene på mer enn 1 200 til 4 800 kroner.

Så mye koster det å ha en fugl

fuglTrenger du selskap, vet du at en undulat eller kanarifugl har mange gode historier å kvitre. Enslige eldre uten helse til å ha hund velger ofte fugl av nettopp den grunn. Det gjør heller ikke noe at den tar liten plass, og ikke koster deg så mye.

Å kjøpe fuglen: De fleste fugler koster mellom 350 og 750 kroner. Skal du ha en papegøye, derimot, må du ut med flere tusenlapper.

Utstyr: Som med andre kjæledyr, finner du utstyr som bur, drikkeflaske og leker i mange ulike prisklasser. Prisen kan ende på alt mellom 500 og 2 000 kroner.

Mat og andre månedlige kostnader: For 50 kroner i måneden holder du fuglen glad og fornøyd.

Fuglen er enda billigere enn gnagerne. Etter å ha kjøpt fuglen og utstyret, utgjør ikke de løpende kostnadene mer enn 600 kroner i året.

Så mye koster det å ha et akvarium

fiskFå ting er så beroligende som et akvarium fullt av fargerike fisker som svømmer fra side til side i jevn stim. Det er nok derfor mange oppgraderer akvariumet sitt etter hvert, og skaffer flere fisker og mer pynt.

Akvariumet: Starter du med et 60 liters akvarium, vil det koste deg 1 500 kroner.

Fiskene: Skal du fylle opp akvariumet, bør du legge ut en tusenlapp eller to. Akvariumsfisker kan koste alt fra 10 til 1 000 kroner, og du begynner gjerne ikke med de aller dyreste. Det fine med akvariumet er at du alltid har mulighet til å fylle på med flere fisker underveis!

Mat og vedlikehold: De månedlige kostnadene er ikke avskrekkende, og ligger på rundt 50 kroner.

Når fiskene først er på plass i akvariumet, bruker du ikke mer enn 600 kroner årlig på å holde både akvariumet og fiskene i god stand.

Priseksemplene er fra denne artikkelen i Bergensavisen.

Får dere snart et nytt kjæledyr i hus? Det kan gi en stor ekstra utgift, spesielt i begynnelsen. Husk at du kan søke om yA Kredittkort som er helt gebyrfritt å bruke. Visste du at du med yA Kredittkort kan få gode rabatter på dine kjøp, som netthandel, dagligvarer, klær og sko? Spar penger på de kjøpene du gjør mest.

Låneeksempel: eff. Rente 25,34 %, 15 000 kr o/12mnd. Kostnad 1 853 kr, totalt 16 853 kr