Skip to main content

Drømmer du om å forvandle loft, bod eller kjeller til lyse og lekre oppholdsrom? Nå har det skjedd endringer av krav som kan gjøre loftsprosjektet ditt virkelig. Her er reglene og kravene du må se på før du setter i gang.

Du må søke om tillatelse

Ønsker du å gjøre om bod, loft eller kjeller til oppholdsrom er du nødt til søke om tillatelse. Det må være en person eller et firma med byggteknisk kompetanse som står oppført som formell søker til endring av loftet, både om du ønsker omregulering eller kun byggetillatelse. Søknaden skal blant annet inneholde en plan for utbyggingen, og må godkjennes av kommunen. Skal du endre fasaden på huset må du også søke om tillatelse.

Endringer av krav

Forutsetninger for å få tillatelse er at rommene er inne i boligen og at boligen er fra før 1. juli 2011. Rommet du vil endre må også ligge inntil et annet oppholdsrom. Dette vil si at rommene må dele vegg, tak eller gulv.

Fra 1. januar 2016 ble det enklere å gjøre om bod, loft og kjeller til oppholdsrom fordi noen krav ble endret:

• Takhøyden kan være ned til to meter
• Det kan være ett vindu i hvert rom, så lenge de fyller kravene til rømningsvindu.
• Det stilles ikke krav til utsyn fra vinduet
• Du bestemmer selv hvor mye bodplass du vil ha
• Rommet må være isolert, men du bestemmer hvor mye isolasjon rommet trenger
• Rommet kan luftes med ventil og vindu hvis uteluften er god nok
• Rommet trenger ikke være tilgjengelig for rullestolbrukere eller andre med nedsatt funksjonsevne
• Det er ikke krav til radonsperre og radonbrønn

Dette gjelder som før

Selv om noen krav blir enklere å følge, må du fremdeles passe på at alle tekniske krav blir fulgt. Her er noen eksempler på krav som ikke er endret:
• Krav om brannsikkerhet
• Krav om at bærekonstruksjoner må være sikre (spesielt viktig for loft som ikke har oppholdsrom fra før)
• Det må bygges så det ikke blir fukt, mugg og råte i rommet (spesielt viktig hvis du bygger i kjeller)
• Rommet må være godt nok isolert og ventilert slik at det blir et behagelig inneklima uten støy

Kommunen sjekker utbyggingen

Før endelig byggetillatelse kontrollerer kommunen at utbyggingen ikke er i strid med plan og bygningsloven – og gjeldende reguleringer for området. Noe kommunen vil kontrollere er branntekniske krav og krav om heis. Ikke gå i gang med utbygging før kommunen har sagt ja i sitt endelige vedtak.

Oppfyll loftsdrømmen

Drømmer du om å forvandle det triste loftet til en lys og lekker loftsleilighet? Før du starter loftsprosjektet bør du begynne med å hente inn en situasjonsplan og tegninger over hus/leilighet. Sjekk den tekniske tilstanden til både hus og loft, og lag en skisse over utbyggingsplanene. Det kan være fornuftig å be om en forhåndskonferanse med plan- og bygningsetaten i kommunen tidlig i prosessen. Da vil du få en generell veiledning og en vurdering av hvilke sjanser du har for å få godkjent utbyggingsplanene dine.

Det er viktig å huske på at loftet må ha tilstrekkelig høyde. Takhøyden på loftet må være minst 190 cm for at arealet kan måles. Det kan være lurt å skaffe seg byggteknisk kunnskap – Loft er et av de mest kompliserte rommene du kan bygge. Det er avgjørende at lofttaket konstrueres etter forskriftene og at det luftes ut på riktig måte. For loft gjelder også kommunale føringer, både for endringer på fasader og takflater.

Har du et mørkt loft vil takvinduer utvilsomt gjøre rommet mer innbydende, både med tanke på brukervennlighet og dagslys! Loftet er også fult av spennende vinkler som skaper et interessant preg på rommet. For å få inn mest mulig lys kan blir det smakfullt å male både gulv, vegger og bjelker i hvitt.

Gjør du et grundig forarbeid og følger alle regler og forskrifter kan du få et oppholdsrom med både egenart og himmelsk utsikt.

Har du planer om å pusse opp men mangler finansiering? Med et yA forbrukslån får du pengene på dagen og kan søke om opptil 500.000 kr. Søk yA Forbrukslån i dag!

Låneeksempel: eff.rente 13,58 %, 95.000, o/5 år, kostnad: 34.128, Totalt: 129.128