Skip to main content

Skal du pusse opp? Da er det mer enn nok å holde styr på. Finne riktige baderomsfliser, sette opp et budsjett, få tak i håndverkere og til slutt få arbeidet gjort.

Det kan bli knapt med tid til å finne ut hvilke papirer du trenger. Derfor har vi samlet en oversikt over søknadene, kontraktene og dokumentasjonen du trenger når du skal pusse opp.

Søknader oppussing kommunen infografikk

1. Når må du søke om lov til å pusse opp?

Selv om du kan være glad for at det ikke er fullstendig anarki for oppussing, klør du deg nok i hodet over når du må søke om lov til å pusse opp – og når loven stoler på at du har kontroll selv. Her får du svarene.

Søknader for oppussing av interiøret

Du trenger selvsagt ikke søke til kommunen om du vil bytte skapdører på kjøkkenet, men det er fortsatt ikke all oppussing som er fritt frem innenfor hjemmets fire vegger.

Skal du endre bruken av et rom, for eksempel ved å gjøre om boden til soverom, eller lage en utleiedel, må du nemlig søke om lov. Direktoratet for Byggkvalitet kan fortelle deg om ditt prosjekt defineres som en bruksendring eller ikke.

Søknader for oppussing av kjøkken og bad

Den vanskeligste delen av oppussingen er kanskje den som omfatter vann og elektrisitet. Men visste du at det ikke lenger er søknadsplikt når du skal pusse opp kjøkkenet og badet?

Du bør likevel ta noen forholdsregler, for feil kan være kostbare i ettertid – enten når rørene løsner eller du skal selge boligen. Vær sikker på at du bruker en kvalifisert håndverker, signer kontrakt og få riktig dokumentasjon.

Søknader for oppussing av fasaden

Skal du male huset, eller kanskje bytte vinduer? Reglene sier at du ikke trenger å levere søknad om fasadeendringer, så lenge du ikke endrer byggets karakter. Det betyr at du kan bytte vinduer, dører og takheller uten å be om tillatelse.

Bor du i et gammelt bygg, får du lov å endre fasaden tilbake til sin opprinnelige stand, så lenge det gamle utseendet er dokumentert.

I noen tilfeller, derimot, må du søke. Du trenger tillatelse fra kommunen hvis du vil

  • gjøre endringer på bygningens karakter. Vær obs på at det skal mindre til før fasadeendringer på verneverdige bygninger vurderes som «endring av karakter».
  • gjøre arbeid på bærende konstruksjoner eller brannvegger
  • bygge noe nærmere enn 4 meter fra nabogrensen

Kontakt din kommune for mer informasjon om hvordan du søker.

2. Be om kontrakt med håndverker

Skal en håndverker hjelpe deg med oppussingen? Hvis noe går galt, kan det være lurt å ha en skriftlig kontrakt. Da vet dere hva avtalen var og hvem som hadde ansvaret, så slipper dere å stå der og krangle mens det lekker fra rørene.

Er du usikker på hva som skal være med i kontrakten er det ikke verre enn å besøke Forbrukerrådet, hvor du kan fylle ut et ferdig elektronisk skjema – på noen minutter.

3. Få dokumentasjon på arbeidet som er gjort

Like viktige er papirene du får etter arbeidet er gjort. Når du skal selge boligen krever nemlig takstmannen å få se dokumentasjon på alt det tekniske oppussingsarbeidet. Hvis du ikke har riktige papirer får du automatisk nest laveste grad i boligsalgsrapporten, og da er det fort gjort at salgsverdien synker.

Avtal med håndverkeren at du skal få dokumentasjon på arbeidet før dere setter i gang. Kvalifiserte håndverkere har kontroll på hvilken dokumentasjon du trenger, så i dette tilfellet slipper du heldigvis unna skrivekrampen.

Redd for å rote bort papirene før du skal selge boligen? Nettstedet boligmappa.no er et servicehefte for boligen din, hvor du kan legge inn dokumentasjon på arbeidet som er gjort – eller be håndverkeren gjøre det for deg. Ganske praktisk, dette internettet!

Finansiering av oppussingen

Når du skal pusse opp boligen din trenger du ikke bare søknader og dokumentasjon – du trenger også finansiering. Med et yA Oppussingslån kan du søke om lån opptil 500.000 kr.

Låneeksempel:  eff.rente 16,7 %, 65.000, o/5 år, kostnad: 28.908, Totalt: 93.908