Skip to main content

Du behøver ikke å bytte ut alt for å fornye kjøkkenet. Gjør en bærekraftig minioppussing i stedet, så sparer du både penger og miljø. Her kommer våre beste tips for å pusse opp kjøkkenet for en billig penge.

Puss opp kjøkkenet på lavbudsjett

Hva koster det å pusse opp kjøkkenet? Det avhenger av hvor stort kjøkken du har, hvor mye du kan gjøre selv og hvilken standard du velger, men et sted mellom 140 000 og 200 000 kroner er en realistisk pris for å pusse opp et kjøkken. Dette omfatter arbeidskostnaden til håndverkere.

Hvis du ikke har mulighet for en stor kjøkkenoppussing akkurat nå, kan du i stedet renovere kjøkkenet på lavbudsjett med små midler. Mange av tipsene våre kan du gjøre selv, og noen av dem kan til og med gjøres i en utleieleilighet, der du vanligvis ikke har lov til å gjøre noen større oppussingsgrep.


Mal kjøkkenfrontene eller lever dem til sprøytelakkering

Du trenger ikke å rive ut hele kjøkkenet bare fordi du ikke liker fargen på frontene. Mange kjøkken fra 1960-tallet og tidligere er av høy kvalitet og fungerer fremdeles. Hvis du leverer frontene til sprøytelakkering, får du et fabrikklakkert resultat, eller du kan male dem selv med rull eller pensel.


… eller bytt kjøkkenfrontene helt ut

Det finnes firmaer som har spesialisert seg på å produsere fronter som passer til skapstammer fra ulike kjøkkenleverandører, og plassbygde kjøkken med egne mål. Da kan du også benytte anledningen til å bytte farge på frontene. Dette er et godt alternativ for deg som har fronter som er slitt, eller som vil bytte til glatte fronter.


Bytt håndtak på frontene

Knotter eller håndtak betyr utrolig mye for hva slags stil kjøkkenet skal ha. Benytt anledningen til å bytte ut håndtakene samtidig som du maler om frontene. Da er det enkelt å sparkle igjen de gamle hullene og lage nye – eller du kan finne håndtak eller knotter som passer i hullene som allerede er der.


Mal fliser eller m
onter flisdekor

Male fliser? tenker du kanskje. Jo visst kan man male flisene over kjøkkenbenken! Det finnes egen flismaling som gir en robust og vannsikker overflate.

Vil du forandre flisene med enda enklere midler? Du bor kanskje i en utleiebolig med triste fliser, og har ikke lov til å pusse opp. Da kan du sette opp selvklebende flisdekor i vinyl. Den finnes i flere ulike farger og spennende mønster. Når du er lei (eller du skal flytte fra leiligheten), fjerner du ganske enkelt dekoren uten at den etterlater seg spor.


Bytt benkeplate 

Benkeplater av laminat er billige, men de eldes ikke alltid med verdighet. En ny benkeplate kan gjøre mye. Har du en benkeplate i tre, kan du slipe og olje den slik at den blir som ny.


Slik gjør du kjøkkenoppussingen billigere

Noen ganger må man rive ut alt og pusse opp hele kjøkkenet. Du har kanskje kjøpt et skikkelig oppussingsobjekt eller fått en vannskade. Dette kan du tenke på for å gjøre oppussingen billigere (og mer miljøvennlig):


Tenk gjennom hva du kan gjøre selv 

De delene av oppussingen som gjelder elektrisitet og vann, må gjøres av kvalifiserte håndverkere, men du kan kanskje male eller tapetsere selv?


Planlegg kjøkkenet smart

Det er fantastisk å få mulighet til å planlegge et helt nytt kjøkken fra scratch, men du sparer mye tid og penger på å la vann og avløp være der det ligger i dag. Husk at alle rør og strømkabler som må trekkes om, koster deg ekstra arbeidstimer.


Ikke bytt ut alt i kjøkkenet

Ved å beholde de delene av kjøkkenet som fremdeles fungerer, sparer du både penger og miljø. Når du har revet ut det gamle kjøkkenet, kan du altså sette på plass igjen den gamle oppvaskbenken i rustfritt stål, blandebatteriet som fremdeles fungerer eller kjøleskapet du kjøpte for noen år siden. Hvitevarer produseres i standardstørrelser, så hvis kjøleskapet går i stykker t0 år etter oppussingen, kan du bytte det ut med et nytt uten at du behøver å gjøre andre endringer.


Kjøp brukt og velg riktige materialer

Det finnes faktisk hele kjøkkeninnredninger å få kjøpt for eksempel på Finn.no. Hvis du er heldig, finner du et eldre kjøkken i god stand som passer perfekt til husets byggestil. Suppler med nytt eller spesialbestilt for de delene du ikke finner brukt. Det finnes luksuriøse materialer som ofte holder seg godt over tid, for eksempel benkeplater i granitt. Det dyre materialet er kanskje verd prisen, hvis du uansett må bytte ut den rimeligere laminatbenkeplaten etter noen år. Eller så velger du rimeligere materialer og får et helt nytt kjøkken til en rimelig pris.


Slik får du råd til å pusse opp kjøkkenet

Du behøver altså ikke å rive ut alt og sette inn et helt nytt kjøkken til flere hundre tusen kroner. Men selv om oppussingen ikke behøver å bli så kostbar, kan det være deilig å slippe å betale alt på en gang. Mange byggevarehus tilbyr delbetaling slik at du kan fordele betalingen over flere måneder.

Har du ikke råd til å pusse opp akkurat nå, men likevel ønsker å sette i gang? Da kan du vurdere et oppussingslån hos oss. Med yA oppussingslån kan du låne opptil 500 000 kr, og du får pengene utbetalt etter 1-3 virkedager.

Låneeksempel: eff.rente 16,7 %, 65.000 kr, o/5 år, kostnad: 28.908 kr, Totalt: 93.908 kr.