Lar du overskuddet bli stående på brukskontoen, har det en tendens til å forsvinne i unødvendig forbruk. Spar i stedet på høyrentekonto, og bruk dem på noe du virkelig drømmer om.
Du tenker kanskje at så lenge du får pengene over på en form for sparekonto, er vel alt i skjønneste orden? Men sånn er det altså ikke. Høyrentekontoer kommer med ulike vilkår, og kan utgjøre alt fra hundre- til tusenlapper i forskjell. Her er noen av faktorene du bør ta stilling til før du velger høyrentekonto.
Økonomisk overskudd er deilig! Sjekk også våre enkle rydd-opp-i-økonomien-tips.
Hvordan er renten?
De fleste høyrentekontoer belønner høyt innskudd med bedre rente, mens noen faktisk er lagt opp motsatt. En såkalt omvendt rentetrapp gir beste rente fra første krone. Derfor er det viktig at du undersøker rentetrinnene og velger den høyrentekontoen som passer nettopp ditt innskudd.
I praksis betyr det at dersom du har et forholdsvis lavt innskudd, bør du gå for sistnevnte rentemodell der du får høyeste rente fra første stund. Men det er flere ting du bør ta høyde for før du bestemmer deg:
Maks uttak i året?
Er det viktig for deg å kunne ta ut penger av kontoen når det måtte passe deg? En del høyrentekontoer gir deg muligheten til et maks antall uttak i året, ofte ligger dette på seks ganger. Det fungerer fint dersom du sjelden har behov for å benytte deg av oppsparte midler.
Er du derimot en type som heller sparer litt for mye enn litt for lite, er det kanskje slik at du vil trenge flere uttak enn hva du kan planlegge for. I så fall bør du se på en høyrentekonto som har ubegrenset antall uttak.
Sjekk også appene som hjelper deg å ta kontroll over eget forbruk.
Hvilke gebyrer gjelder?
Selv om en høyrentekonto i hovedsak er beregnet for langsiktig sparing, er det ikke alt i livet som kan planlegges. Da kan det være greit å ha gjort seg opp noen tanker om hva slags funksjon din høyrentekonto skal kunne ha. Har du en som krever mye gebyrer ved bruk, kan det i så fall være lurt å revurdere.
Både uttaksgebyrer og andre gebyrer kan variere fra bank til bank. Noen har for eksempel et lavt antall gebyrfrie uttak og krever klekkelige gebyrer når grensen er nådd. Noen har ikke uttaksgebyrer i det hele tatt. Bestem deg for hva som er viktig for deg, og sammenlign.
Hva med bindingstid?
En skulle kanskje tro det var et begrep som kun hører de dyreste telefonoperatørene til, men neida – en del høyrentekontoer har også bindingstid som forutsetning for god rente. Dropper du å lese vilkårene, er det med andre ord mulig å bli sittende med en avtale du ikke kommer ut av med det første.
Er høyrentekonto rett for deg?
Det finnes mange måter å spare på, med varierende risiko og kunnskapsbehov. Velger du å sette pengene dine på en høyrentekonto, er de imidlertid tilgjengelige når du måtte trenge dem. Vurder derfor hvilken risiko du er villig til å ta, og velg deretter.
Med yA Høyrentekonto får du omvendt rentetrapp med vår beste rente, ubegrenset antall innskudd og uttak, ingen bindingstid eller gebyrer. Les mer her eller søk allerede i dag.