Skip to main content

 

Belysning inne og ute, lumen og kelvin kan føles som en jungel. Riktig belysning må til for at vi skal se godt i de mørke timene av døgnet, og det er en uslåelig måte å skape stemning på både inne og ute.

Så mange lamper trenger du i et rom

Man pleier å si at det trengs 5–7 lyskilder i hvert rom, men dette er selvsagt avhengig av hvor stort rommet er og hva du bruker det til. I boder, gjestetoaletter og andre små rom er det ofte nok med noen få lyskilder, mens stua trenger flere ulike lamper slik at du kan tilpasse belysningen til filmkveld, når du leser en bok eller gjør rent – for eksempel.

Hvert rom trenger allmennbelysning,  ulike typer arbeidsbelysning eller funksjonsbelysning samt stemningsbelysning. Kan du krysse av for minst én lyskilde i hver kategori nedenfor, er du på god vei!

  • Allmennbelysning som taklamper og plafonder som lyser opp hele rommet.
  • Funksjonsbelysning som en leselampe ved lenestolen, arbeidslampen ved skrivebordet eller belysning over kjøkkenbenken.
  • Stemningsbelysning som lyslenker, vinduslamper med svakt lys eller stearinlys.


Lumen og kelvin – slik måles lyset

Du har kanskje vært borti begrepene lumen og kelvin når du har kjøpt lyspærer, altså led-pærer. Begrepet watt, som måler effekt, er ikke lenger så relevant. Nå snakker man om lumen (lm) når det er snakk om hvor sterk lysstyrke en pære har.

Det kan føles som en jungel når man står i butikken og skal velge mellom ulike typer lyskilder. En god tommelfingerregel er at lamper med omkring 70–150 lumen passer til stemningsbelysning, mens 450–800 lumen passer til allmennbelysning. Når det gjelder arbeidsbelysning og leselamper kan du gå ut fra 400 lumen for leselamper, og mellom 800 og 1500 lumen hvis det er litt større avstand mellom lyskilden og det du vil lyse opp.

Det som også spiller inn, er fargetemperaturen, det vil si om en lampe har kaldt, hvitt skinn eller mer mot det varme.  Da snakker man om kelvin (K). Jo høyere tall, desto kaldere lys. Et referansepunkt kan være stearinlys, som har en fargetemperatur på 1700–2000 kelvin, og sollyset midt på dagen som måler rundt 5600 kelvin.

Er det stemningsbelysning du er ute etter, skal du se etter lamper med omkring 2200–2700 kelvin. Arbeidsbelysning bør ha litt hvitere lys, omkring 3300–4500 kelvin, fordi det er mindre anstrengende for øynene når vi skal konsentrere oss. Til allmennbelysningen som skal lyse opp hele rommet vil man ofte ha midt mellom varmhvit og nøytral hvit, men det avhenger av hva slags stemning du ønsker.

I tillegg til lumen og kelvin må du holde rede på hva slags sokkel det er i armaturene. E27 og E14 er de vanlige pærene man skrur i, men det finnes også andre varianter.


Tenk på belysningen når du pusser opp

Vurderer du å pusse opp hjemme? Ikke glem belysningen! Husk også at du må engasjere en elektriker hvis du skal gjøre endringer som angår det elektriske.

  • Planlegg hvor strømuttakene skal sitte. Hvis det er lenge siden forrige oppussing, er det sannsynlig at du ønsker å sette inn flere strømuttak, siden vi i våre dager har mange flere artikler som trenger lading. Tenk gjennom hvor du vil plassere lamper og elektronikk som TV, kaffemaskin, mobillader og uttakene for taklampene.
  • Ikke glem utebelysningen! Belysning ved inngangspartiet er trygt og praktisk når du leter etter nøklene i mørket. Å lyse opp vakre trær eller blomsterbed i hagen er vakkert og gjør at du kan se ut i hagen også en mørk høstkveld.
  • Hvilke faste armaturer vil du installere? Noen armaturer må planlegges helt i starten av oppussingen. Spotlights i taket på kjøkkenet eller badet og arbeidsbelysning under overskapene i kjøkkenet er noen eksempler.

Hjelp med belysning – engasjer en lysdesigner

Hvis du ønsker ekstra hjelp med belysningen, kan du engasjere en lysdesigner. Lysdesigneren kan gi råd basert på hvilke behov du har og ut fra de aktuelle forholdene når det gjelder for eksempel dagslys. En belysningskonsultasjon kan koste omkring 3000 kroner, avhengig av omfang.


Finansiere belysningsprosjektet

En led-lampe kan holde i mellom 10 000 og 25 000 timer, og levetiden avgjøres av kvaliteten på lampen. Å investere i led-lamper av høyere kvalitet kan lønne seg på sikt, både for lommeboka og miljøet. I tillegg finnes det systemer for såkalt smart belysning, der du styrer belysningen med en app. Hvis du planlegger en større investering i belysningen, kan vårt yA lån få belysningsprosjektet og oppussingen akkurat slik du ønsker. Lån opptil 500 000 kr med yA lån, legg inn en uforpliktende søknad.

Låneeksempel: eff.rente 13,58 %, 95.000 kr, o/5 år, kostnad: 34.128 kr, Totalt: 129.128 kr