Skip to main content

Årets båtsesong er over, men legger du ned litt innsats nå blir det mindre å gjøre når våren kommer! Sjekk hva du bør gjøre for å forhindre slitasje og skader på båten gjennom vinteren.

Hva kan du gjøre selv?

Mye av arbeidet kan du gjøre selv, men moderne fritidsbåter vil også ha behov for service hos et autorisert verksted. Da får du med deg programoppdateringer og andre forbedringer. Derfor kan det være lurt å levere båten til et profesjonelt verksted for service en gang i blant.

Vask og sjekk båten for skader

Det første du bør gjøre før du forlater båten for siste gang før vinteren, er å spyle over den med høytrykksspyler. Husk å spyle med ferskvann rett etter at du har tatt opp båten. Da unngår du at skjell og skitt tørker inn. Ta en grundig sjekk av båten for å se etter skader, spesielt på propeller. Kjører du med skadet propell kan det føre til skader på resten av båten som kan bli svært dyrt å reparere.

Sjekk også sinkanodene, eller offerkanodene. Holder de en sesong til? Hvis ikke bør de byttes først som sist, så rust ikke angriper annet metall på båten.

Innvendig vask

Innvendig bør det rengjøres og støvsuges. Det kan være lurt å rengjøre motorrom så du enkelt kan se om det har oppstått lekkasjer. Tøm vannanlegget og varmtvannstank om du har det.

Fyll drivstofftankene, så de ikke står tomme gjennom vinteren. Det er også veldig lurt å fylle frostvæske i septiktank og dusjavløp, mens i toalettet kan du bruke rødsprit. Er varmtvannsberederen tilkoblet 220 volt må du huske å ta ut kontakten.

Sørg for at båten er tømt for gjenstander, utstyr og klær som er utsatt for mugg, jordslag og frost. For å unngå tyveri bør du også ta med dyre instrumenter hjem.

Oljeskift

Motorolje og olje på drevhuset kan du fint bytte selv, men bruk originaldeler og rett olje. Se etter om oljen er misfarget. Er den grå eller hvit inneholder den vann, og du bør få hjelp av fagfolk. Dette gjelder også hvis det er metallspon i oljen. Sjekk også om motoren utvendig har olje eller vannlekkasjer.

Ellers?

Hvis batteriene er fulladet, kan de fint stå i båten til våren. Da må du huske på å skru av batteripolene, og kontrollere væskenivået. Du bør også lade opp batteriene en gang i løpet av vinteren.

Har du båten ute på vinteren bør du sjekke om presenningen du har tenkt å bruke er tett og hel. Ta deg en tur innom nærmeste bensinstasjon og spør om de har tomme spylevæskekanner. De fyller du med vann og henger i korte snorer, så holder presenningen seg nede i all slags vær. Ikke ha for lange snorer. Da risikerer du at kannene slår inn i båten.

Pass på at båten får luft inn under presenningen, da lite luft er den viktigste årsaken til mugg. Sett også skap og oppbevaringsluker på gløtt. Da skal interiøret i båten holde seg fint.

Har du planer om å kjøpe båt, kan du gjøre gode kjøp utenfor sesong, spesielt hvis du har et sted å oppbevare den. Med yA Båtlån kan du finansiere båtkjøpet i dag! Lån opp til 500.000 og få pengene på dagen. Ingen krav til båttype, alder eller størrelse, som andre båtlån ofte har. Søk båtlån i dag!

Låneeksempel: eff.rente 7,36 %, 150.000 kr o/5år. Kostnad: 28.725 kr, totalt 178.725 kr