Skip to main content

Snart kommer gjeldsregisteret, hvor du selv og banker kan gå inn og se en oversikt over gjelden din. Angår det meg, lurer du kanskje på? Svaret er sannsynligvis ja, enten du har lån eller ikke.

Gjeldsregisteret vil snart bli tilgjengelig i Norge. Tre aktører skal drive gjeldsregister: EVRY, Finans Norge og Experian.

Hva slags gjeld blir med i gjeldsregisteret?

Det er i første omgang usikret gjeld som blir med i gjeldsregisteret, det vil si forbrukslån, andre smålån og kredittkort. Hele rammen på kredittkortene du eventuelt måtte ha, regnes med, selv om du aldri bruker kortene.

Derfor får vi et gjeldsregister

Registrene vil inneholde informasjon om nordmenns usikrede gjeld. Hensikten med dette er å unngå at noen tar opp mer gjeld enn de klarer å betjene. Det er bra fordi du lettere får oversikt over din økonomi når all (usikret) gjeld vises i en og samme oversikt.

For banken blir det enklere å gjøre en vurdering når du søker om lån. I dag kan ikke banken se hvor mye usikret gjeld du har fra før. Dersom du oppgir feil opplysninger, enten det skyldes uærlighet eller uvitenhet, kan banken gi deg mer i lån enn du kan tåle. Det kan i verste fall gi deg økonomiske problemer senere.

Med gjeldsregisteret vil banken kunne gå inn og sjekke gjelden du har fra før, og ta det med i beregningen når de behandler søknaden. Det sikrer både at banken holder seg innenfor regelverket som sier maks 5 ganger inntekt, og at du ikke får uforsvarlig mye lån.

Hvem kan se gjelden min?

Banker og noen offentlige virksomheter får tilgang til å se hvor mye du har i gjeld. Dersom noen kredittsjekker deg, vil du få gjenpartsbrev. Du vil også kunne logge deg inn gratis og sjekke gjelden din selv. Ingen andre privatpersoner vil kunne sjekke din gjeld, heller ikke ektefelle eller samboer.

Hva bør jeg foreta meg?

Dersom du skal søke om lån i nær fremtid, for eksempel boliglån, bør du sjekke status på gjelden din og om du eventuelt kan gjøre noen grep for å rydde opp.

  • Sjekk kredittkortene dine. Har du et eller flere kredittkort du ikke bruker, bør du vurdere om noen av de kan avsluttes, eller om du bør endre kredittrammen. Kredittkort du ikke bruker vil nemlig bli regnet som gjeld – selv om du ikke har brukt noe av rammen på kortet! Eksempel: Hvis dere er to voksne i husstanden med to kredittkort hver på 50 000, og disse kortene bare ligger urørt i en skuff, da utgjør det faktisk 200 000 i minus. Dersom dere går til banken og søker om boliglån, kan dere regne med å få 200 000 mindre å rutte med til boligkjøpet.
  • Betal ned på den dyre gjelden raskere. Får du ned gjelden, er dette positivt for din oppføring i gjeldsregisteret.
  • Sjekk om du kan refinansiere. Har du gjeld fordelt på flere smålån, vil det som regel lønne seg å samle den til ett lån med lavere rente og mindre gebyrer. Med refinansiering senker du de månedlige utgiftene, noe som også gir rom for å betale ned raskere. Betaler du flere gebyrer i dag, kan pengene i stedet gå direkte til å betale ned på gjelden.

Låneeksempel: Eff.rente 13,38 %, 80.000 kr, o/5år, Kostnad: 28.843 kr, Totalt: 108.843 kr