Skip to main content

En saftig restskatt kan sende selv den beste i et økonomisk uføre og forhindre alt fra ferie- til oppussingsplaner. Her har vi samlet hvilke alternativer du har, slik at du kan håndtere ekstrautgiften på best mulig vis.

1. Rette selv, eller klage på skatteoppgjøret

Det er fristende å signere skattemeldingen uten en skikkelig gjennomgang først. Dersom du har gjort det, og har mottatt skatteoppgjør med restskatt, kan det hende at en grundig gjennomgang av tallene kan være redningen. Oppdager du feil, kan du gjøre endringer i skattemeldingen, selv om leveringsfristen er passert.

Slik går du frem.

2. Søk om betalingsavtale

Det sies at det er én innkrever man aldri skal utsette innbetalingen til, nemlig staten. Når det er sagt, har Skatteetaten et ufortjent dårlig rykte når det kommer til innbetaling av restskatt. De er først og fremst opptatte av at pengene kommer inn. Det viktige er at du søker om hjelpetiltak så tidlig som mulig. Går du over betalingsfrist, løper forsinkelsesrentene fra første dag. Kort tid etter iverksettes andre tiltak, slik som lønnstrekk, trekk i pensjon eller andre godtgjørelser.

For å få innvilget betalingsavtale, må disse vilkårene være oppfylt:

  • Du har problemer med å betale på vanlig vis.
  • Du må ha et forslag til nedbetalingsplan – det beste du kan tilby.
  • Planen du tilbyr må gi raskere nedbetaling enn ved andre innkrevingstiltak.
  • Nedbetalingsplanen skal også vurderes som ikke ødeleggende for betalingsmoralen din for øvrig.

Les mer og søk om betalingsplan her.

3. Søk om å få slettet restskatt

Joda, i visse tilfeller er det faktisk mulig å få satt en strek over hele gjelden. Da handler det som regel om dødsfall eller alvorlig sykdom som har satt deg ut av stand til å betale. Det er også en liten mulighet for å få slettet deler av gjelden, dersom du kommer opp med en nedbetalingsløsning for en større del av summen. Det innvilges kun dersom Skatteetaten vurderer det som mer lønnsomt for dem å godta en litt mindre sum, enn å drive med vanlig innkreving av hele gjelden.

Mer om sletting av restskatt her.

4. Lån smart, og refinansier

Om ikke du kvalifiserer til noen av de nevnte løsningene, og du i tillegg sliter med både kredittkortgjeld og andre smålån, kan det lønne seg å refinansiere. Samler du alle smålån under ett lån i stedet, vil du som regel oppnå lavere rente enn hva du må ut med når du betaler på flere smålån.

Refinansiering gjennom yA Forbrukslån tas uten sikkerhet i faste eiendeler og kan benyttes til hva du vil – enten det er restskatt, oppussing eller en deilig ferie langt unna skattetrøbbel og løpende forsinkelsesrenter.

Alt du trenger å vite om yA Forbrukslån og refinansiering.

 

Låneeksempel: eff.rente 13,58 %, 95.000 kr, o/5 år, kostnad: 34.128 kr, Totalt: 129.128 kr.