Skip to main content

Pengene som kommer inn i familien skal strekke til alt fra regninger, mat, lån, bursdager og aktiviteter. Her får du fem gode tips til hvordan dere kan spare en god del penger.

 

1. Lag lunsj hjemme

Å sende med penger til barna, slik at de kan kjøpe seg lunsj på skolen, er en enkel løsning. Det er også enkelt å kjøpe den gode salaten i kantina på jobben, i stedet for å spise den tørre brødskiva med gulost. Selv om disse løsningene kan virke fristende i en travel hverdag, bør du styre unna om du ønsker å spare penger. Lag heller matpakken hjemme.

Planlegg hva du og din familie skal ha til lunsj, og lag matpakkene kvelden før. Da kan du bruke god tid på å lage matpakkene slik at de blir like gode som maten i kantina, og du slipper å stresse om morgenen.

Bruker du 50 kr i snitt i kantina fem ganger i uken, blir det 250 kr i uken. På ett år (230 arbeidsdager) bruker du da 11 500 kr. Om samboeren din gjør det samme, bruker dere 23 000 kr i året på mat i kantina. Lager du matpakke, vil det koste deg under 6000 kr for to personer.

Dersom du kjøper deg kaffe til 30 kr på 7-eleven fem ganger i uken, bruker du 7800 kr i året på kaffe alene. En pose kaffe på butikken koster rundt 80 kr og 6 poser sikrer deg en kopp kaffe daglig i 270 dager. Trakter du kaffe hjemme, vil det koste deg i underkant av 500 kr. Her er det altså mye å spare.

Her har Tine samlet kreative og gode tips til matpakker (tine.no) som passer både for store og små.

2. Lag middagsplan for hver uke

Hver søndag bør du lage en middagsplan for uka som kommer. Du setter opp en handleliste og handler alt inn på mandag. Da unngår du impulskjøp og daglige besøk til butikken, som kan koste deg mer enn planlagt. Det er også lurt å sjekke matbutikkenes tilbudsaviser.

Denne mattilbudsappen gjør det enklere å holde oversikt over tilbudene i ditt nærmiljø.

3. Ha en ekstra sparekonto

Det er smart å sette over en liten sum hver måned til en “bufferkonto” eller en ekstra sparekonto. Denne kontoen kan redde økonomien din hvis kjøleskapet eller vaskemaskinen plutselig blir ødelagt. La oss si at en vaskemaskin koster 4000 kr, og den vil vare i fem år. Sparer du 200 kr hver måned i fem år, har du spart opp 12 000 kr. Det dekker både kostnader til vaskemaskin og annet som måtte dukke opp.

Uforutsette hendelser vil oppstå, vaskemaskinen eller kjøleskapet vil slutte å virke en dag, og da er det lurt å ha en bufferkonto du kan bruke av.

4. Gratis aktiviteter

Du trenger ikke nødvendigvis bruke mye penger på aktiviteter med samboeren eller familien din for å ha det hyggelig sammen. Det gjelder å tenke litt utenfor boksen. Lei filmer og bøker på biblioteket, gå deg en tur i skogen eller i nærområdet og sjekk ut hvilke tilbud kommunen din har. Arrangementer i regi av kommunen koster som regel ikke noe.

De fleste norske treningssentre har en fastpris på 399 kr i måneden eller mer. Da betaler du fra 4788 kr i året for å trene inne. Mange er også “støttemedlem”, og benytter seg ikke av å trene på senteret i det hele tatt. Dropp treningssenteret og ta deg heller en joggetur i skogen. Lag deg et program med armhevinger og situps. Det er helt gratis!

5. Sett opp budsjett for husholdningen

Sett opp et enkelt budsjett for husholdningen, slik at du vet hvor mye penger familien kommer til å bruke i løpet av den perioden. Da ser du hvilke utgiftsposter du og din familie kan spare inn på. Du blir garantert overrasket over hva pengene blir brukt på, og hvor mye som “sløses” bort.

Om du er usikker på hvordan du skal sette på et budsjett, kan du hente tips fra SIFOs Referansebudsjett. Budsjettet viser vanlige forbruksutgifter for ulike typer hushold. Du kan også lese våre tips til hvordan du setter opp et familiebudsjett.

Ved å gjøre noen enkle grep som de fem punktene vi har foreslått her, kan din husholdning spare mer penger.

Lykke til!