Skip to main content

Trenger du ny bil og vurderer å kjøpe bruktbil? Med litt forberedelser og undersøkelser kan du komme svært godt ut av det. Her får du noen gode tips før kjøp av bruktbil.

Finn bilmodell

Det første du bør bestemme deg for er hva slags type bil du ser etter. Lag en liste over behovene du må dekke. Skal du ha plass til vogn eller hundebur, kanskje barnas venner fra fotballen skal sitte på og du trenger 7-seter, eller krever veien til hytta 4-hjulstrekker? Dette må du ta stilling til før du begynner å se etter bil. Deretter undersøker du hvilke bilmodeller som oppfyller kravene dine.

Budsjett og makspris

En annen viktig ting å fastsette før du tar kontakt med bruktbilselgere, er budsjett. Finn ut hva du ønsker og kan bruke på bil. I tillegg er det lurt å undersøke hva tilsvarende biler selges for. På KVD Norge kan du undersøke snittpris på over 8000 biler. Det gir en god pekepinn på hva prisnivået er.

Når du har satt opp et budsjett, og funnet en pris du er villig til å betale for en bruktbil, bør du være klar til å gå din vei om maksprisen din ikke er aktuell for selger.

Få erfaringer fra andre

Kan du ikke så mye om bil fra før, kan det være lurt å høre med andre. Kanskje har du en venn som er bilmekaniker? Spør han eller hun om de kan være med å se på bilen sammen med deg. De kan supplere med spørsmål du ikke kommer på. I tillegg er det godt med et ekstra par øyne som kan se etter feil og mangler.

Internettforumer kan også være greit å følge med på. Det er helt sikkert noen som har lurt på det samme som deg tildeligere. Men vær litt kritisk til kilden. Du vet ikke hvem personene er eller hva de kan.

Auksjon, forhandler eller privat?

Du kan kjøpe bruktbiler både av merkevareforhandlere, på auksjon eller privat, og alle har sine fordeler og ulemper.

Å kjøpe av merkevareforhandler er nok det tryggeste, men prisen er ofte litt høyere. Kan du en del om bil og spesielt bruktbiler, kan du gjøre et kupp på en bilauksjon, men hold deg unna om du er blank. Her går budrundene fort og du får ofte lite informasjon om bilens tilstand.

Kjøper du privat er du overlatt til deg selv. Gjennom nettsider som finn.no kan du enkelt gjøre research på hvilke biler som er til salgs. Se etter annonser der selger har lagt ut mange bilder av bilen, både utsiden, innsiden og gjerne også av motoren. Er beskrivelsen av bilen detaljert og virker ærlig, er det større sannsynlighet for at selger ikke skjuler noe.

Skriv kontrakt

Uavhengig av hvem du kjøper bil av, må du skrive kontrakt. Forbrukerrådet har en mal for kjøp av bruktbil du kan laste ned eller fylle ut elektronisk.

Kjøper du privat, bør du i tillegg få en uavhengig tilstandsrapport fra bilverksted eller NAF før du inngår en avtale. Da vet du med større sikkerhet at bilen er i den stand du forventer.

Trenger du finansiering for å kjøpe bruktbil? På ya.no kan du søke om bruktbillån, som er et skreddersydd forbrukslån. Du kan låne opp til 500.000 kr. I tillegg er det ingen krav om at bilen er under 13 år, slik mange ordinære billån krever.

Låneeksempel: eff.rente 7,36%, 150.000,- o/5år. Kostnad: 28.725, Totalt 178.725