Skip to main content

Livet med elsykkel er effektivt, avgiftsfritt og aktivt – på den komfortable måten. Den stiger kanskje ikke i verdi, men elsyklistene håver inn goder på andre vis. Her er noen av dem!

1. Bedre helse – fysisk og psykisk

Å kjøre elsykkel er ikke særlig tungt, selv ikke med storhandelen i sykkelvogna, bagene eller på brettet. Fordelen er at du er i moderat bevegelse i stedet for å sitte passiv på en buss, t-bane eller bil i stedet. Det er nettopp i disse små livsstilsgrepene de varige resultatene ligger, noe elsyklistene er et bevis på.

Forskning viser faktisk at elsyklister i gjennomsnitt er 8,5 ganger mer aktive enn ved hvile. Det gir bedre oksygenopptak og lungekapasitet, som er bra både for kropp og hjerne.

Bonus: Du unngår å bli svett, og trenger ikke planlegge for dusj og skift når du kommer frem.

sidebag til elsykkel

Det finnes et bredt utvalg tilleggsutstyr til elsykkel. Med sidebag i hardplast sikrer du datautstyr og andre verdier.

2. Litt fetere lommebok

Ifølge OFV (Opplysningskontoret for veitrafikken) koster et bilhold i Norge årlig mellom 80 000 og 130 000 kroner årlig, avhengig av type bil og kjøreavstand. Det inkluderer årlig verdifall på rundt 50 000 kroner, i tillegg til renter, drivstoffutgifter, forsikring, service og vedlikehold. Til sammenligning ligger en elsykkel et sted mellom 5- til 100 000 kroner i pris, og varer lenger enn et år, kan selges videre og gir, som nevnt, både helse- og miljømessige fordeler.

Å finne en elsykkel til billigste penge, er ikke alltid det smarteste, ettersom kvalitet og komfort ofte står i stil med pris. Men sett i sammenheng med prisene for å ha bil, kommer du uansett langt rimeligere unna. For å finne riktig modell er det viktig å forhøre deg med flere seriøse forhandlere, lese deg opp på de ulike variantene, og test test test! Hvilken variant som passer deg og din hverdag, kan bare du avgjøre.

3. Mindre stress og irritasjon

Bompengeavgifter, mangel på parkeringsplasser og bilkø som forhindrer deg fra å hente poden i barnehagen i tide, skaper mer aggresjon i hverdagen enn man kanskje er klar over. For ikke å snakke om irritasjonen over alle dem som ikke fletter i bilkø, kjører forbi i venstre fil eller sniker i kollektivfeltet. Listen er lang, og vi er helt overbeviste om at elsykkellivet skaper langt mer zen i folks hverdagsliv enn mye annet. Mange vil faktisk gå så langt som å si at tidsklemma opphører, og blir erstattet med kvalitetstid med familien. Hva tror du?

 4. Mer moro i hverdagen

Man skal ikke kimse av litt hverdagsglede, noe livet på elsykkel gir masse av. Ikke bare kan du glede deg over å suse forbi alle som stamper i rushen – du kan også tråkke rolig og tilbakelent forbi svette landeveissyklister i de tøffeste oppoverbakkene. Selvsagt med et ørlite glis på lur.

Har du lastelykkel eller longtail-sykkel med plass til ett eller flere barn, kan du også fryde deg over tralling og tulling fra de små passasjerene. Ja, for det er helt enkelt bare litt morsommere å sitte på i en sykkel i full fart enn å for eksempel skyfle seg plass på en overfylt morgenbuss, eller når de blir sittende passive og småkranglete i baksetet på bilen.

En mor som sykler på en lastesykkel med to barn som glade passasjerer

Familielivet er hyggeligere og mye morsommere med lastesykkel.

5. God miljø-samvittighet

Rundt 30 prosent av klimagassutslippene kommer fra transport her til lands, ifølge Miljødirektoratet. Personbilene er den desidert største synderen. Ved å la bilen stå i ukedagene, og heller bruke elsykkel fram og tilbake i hverdagen, har du tatt din del av ansvaret for å redusere de mørke tallene. Er du ekstra heldig inspirerer du venner og familie med ditt grønne valg.