Skip to main content

Hva du bør velge av kredittkort og forbrukslån er en beslutning du må ta utfra dine økonomiske behov. Noen velger å ha begge, mens andre nøyer seg med en av delene. Vi skal se nærmere på forskjellene mellom kredittkort og forbrukslån, samt i hvilke tilfeller du bør velge det ene eller det andre.

Både forbrukslån og kredittkort er lån uten sikkerhet. Banken du søker lån i foretar alltid en kredittsjekk av deg enten du søker forbrukslån eller kredittkort. Får du godkjent lånesøknaden, må du i begge tilfeller betale renter, avdrag og gebyrer frem til hele lånesummen er nedbetalt.

En av de store forskjellene mellom kredittkort og forbrukslån er lånesummen. Med et forbrukslån kan du låne opptil 500.000 kr, mens med et kredittkort er det sjelden større kredittramme enn 100.000 kr.

Ulik rente og rentefri periode

Med et kredittkort begynner rentene å løpe først etter noen uker. Hvis du bruker det riktig, vil ikke dette koste deg noe. Det vil nemlig være en rentefri periode, opp til 50 dager. Dette betyr at renten ikke begynner å løpe så lenge du holder deg innenfor den rentefrie perioden.

Med et forbrukslån begynner rentekostnadene å løpe umiddelbart, men til gjengjeld er renten ofte lavere enn kredittkort. Da betaler du ned på lånet med faste terminbeløp, i en bestemt periode.

Hvor lenge skal du låne pengene?

Når du skal velge mellom forbrukslån og kredittkort bør du finne ut hvor lenge du har tenkt å låne pengene. Du bør også tenke over om du økonomisk takler faste utgifter best, eller om variable utgifter er greit. Derfor vil det ofte variere om det lønner seg for deg å velge et forbrukslån eller kredittkort

Selv om kredittkort vanligvis opererer med en høyere rente, vil det i flere situasjoner være et godt alternativ på grunn av den rentefrie perioden. Det kan være lurt å velge kredittkort til hverdagslig handel og mindre prosjekter. Kredittkortgjelden din bør ikke være større enn at du kan betale hele beløpet måneden etter.

Et forbrukslån vil være et mer gunstig valg dersom lånet strekker seg over en lengre periode (over kredittkortenes rentefrie periode). Da er renten også mye lavere. Et forbrukslån vil derfor egne seg for store prosjekter og summer som ved kjøp av båt, hytte eller større oppussingsprosjekter. Det kan også lønne seg å ta opp et forbrukslån for å samle dyre smålån til ett lån – refinansiering av lån.

Rabatter og forsikring ved kredittkort

Kredittkort har ofte ulike rabatter og bonuser, noe som et forbrukslån ikke har. I tillegg kan kredittkort gi ulike forsikringer inkludert i kortet. Dette kan f.eks. være reise- og avbestillingsforsikring. Da må du som regel betale minst 50 % av reisens utgifter med kredittkortet for å være dekket av gratis reiseforsikring. Les mer om reiseforsikring tilknyttet yA Kredittkort her!

Forbrukslån og kredittkort hos yA – en del av Resurs Bank

Vi tilbyr både kredittkort og forbrukslån med gode vilkår. Du kan søke om forbrukslån hos oss og låne fra 25.000 kr- 500.000 kr uten sikkerhet.

Mangler du kredittkort?  Et kredittkort fra oss kan du bruke helt uten gebyrer, både i Norge og i utlandet. Kortet inneholder både reiseforsikring og avbestillingsforsikring , i tillegg til at du hver måned kan benytte deg av rabatter på kjøp i ulike butikker.

Les mer om yA forbrukslån og yA kredittkort fra yA – en del av Resurs Bank!

yA Forbrusklån: eff.rente 13,58 %, 95.000 kr, o/5 år, kostnad: 34.128 kr, totalt: 129.128 kr

yA Kredittkort: eff. Rente 25,34 %, 15 000 kr o/12mnd. Kostnad 1 853 kr, totalt 16 853 kr