Skip to main content

Høstens mørke har kommet og vi er godt i gang med den kalde årstiden. Mediene skriver om rekordhøye strømpriser, men selv om temperaturen ute betyr økt oppvarming inne, trenger du ikke få høye strømregninger. 

Er du blant dem som lar panelovnene stå på hele døgnet, og pent punger ut når strømregningen kommer? Eller kommer du deg gjennom høst og vinter ved å pakke deg inn i ullgenser og topplue?

Da er det på tide å bli mer bevisst på hvordan du kan få det behagelig – både for deg selv og lommeboka. Her er tipsene til hvordan du sparer penger på oppvarming.

Tips 1: Variér innetemperaturen

Oppvarming av hjemmet tilsvarer rundt 60 prosent av strømforbruket vårt. En av årsakene er at mange lar panelovnene stå på samme temperatur, uavhengig av tid på døgnet og om de selv er hjemme. Dette koster unødvendig mye.

De fleste av oss bruker halve døgnet på å sove og være på jobb. Senker du temperaturen på panelovnene i dette tidsrommet, kan du spare stort. Og dette er selvsagt ingenting du trenger å gjøre manuelt. Temperaturkontroll er en smart teknologi som endrer temperaturen for deg ved hjelp av tidsinnstilling. Denne teknologien er innebygd i moderne panelovner, og du trenger bare å stille inn én gang.

Du som ikke ønsker å bytte ut alle ovnene kan kjøpe temperaturkontroll som tilleggsinnstilling til dine gamle.

Les også: Hva slags gjeld bør du betale først?

Tips 2: Varmepumper – en smart investering

Panelovner varmer godt, men sluker også en del strøm. Vurderer du å bytte ut ovnene med et mer energivennlig alternativ? Da er varmepumpe et smart valg. Engangssummen for en varmepumpe er høy, men pengene du sparer på sikt gjør dette til en investering. Allerede fra første strømregning vil du merke at energiutgiftene er kuttet.

Her er en oversikt over de vanligste systemene:

En luft-til-luft-varmepumpe er den vanligste sorten i Norge, og fungerer ved at den henter kald luft utendørs og leverer varm luft innendørs. Denne løsningen sparer deg for rundt 5 000 kWh i året, avhengig av hva slags bolig du har.

Luft-til-luft-varmepumper fungerer best om boligen har åpne romløsninger, og passer derfor godt i villa, tomannsbolig, rekkehus og leilighet. Dessuten tar varmepumpen liten plass i rommet, og er enkel å montere. En ekstra fordel er at den har filtre som renser luften og bidrar til et bedre inneklima.

Luft-til-luft-varmepumpe passer for deg som:

  • bruker mer enn 15 000 kWh i året.
  • bor i et område med milde vintre eller lang fyringssesong
  • har åpen planløsning

En luft-til-vann-varmepumpe bruker energien i uteluften til oppvarming av rom og tappevann. Dette bidrar til at du kan redusere strømforbruket med 50 prosent. Varmepumpen er avhengig av at du har et vannbårent varmesystem i gulv eller radiatorer. Varmen fordeles i det systemet, og hjemmet ditt får en god varmedistribusjon og jevn temperatur.

Luft-til-vann-varmepumpe passer for deg som:

  • bruker mer enn 25 000 kWh i året.
  • er på utkikk etter en fornybar varmekilde.
  • skal erstatte den gamle oljefyren, og har vannbårent varmesystem i huset.

Væske-til-vann-varmepumpe henter energi fra jord, fjell, grunnvann eller sjøvann. Dette er energikilder med jevnere temperatur enn luft, og gir deg derfor den høyeste energibesparelsen. Denne løsningen er smart om du skal bygge ny bolig, eller om du har vannbårent system i hjemmet i dag. Bor du et sted der det kan bli svært kaldt, er væske-til-vann-løsningen å foretrekke foran luft-til-luft. Levetiden på disse er rundt 20 år, noe som gir deg mer enn nok tid til å tjene inn investeringen.

Væske-til-vann-varmepumpe passer for deg som:

  • ønsker en fornybar varmekilde som også gir lave energiutgifter.
  • har et totalforbruk på over 30 000 kWh i året.
  • skal erstatte oljefyren, og har vannbårent varmesystem i huset.

P.S. Enova gir tilskudd til flere typer varmepumper. Du kan også få støtte til å fjerne gammel oljefyr.

Her kan du søke om tilskudd fra Enova.

Tips 3: Fyr med ved

Moderne rentbrennende vedovner er en miljøvennlig oppvarmingsmetode, ettersom de ikke øker CO2-konsentrasjonen i atmosfæren. Slike ovner forbrenner gassen fra veden før den slipper ut i luften, noe som betyr lavere forbruk, bedre energiinnhold og renere utslipp. I flere kommuner kan du få støtte til å skifte ut den gamle vedovnen med en rentbrennende ovn. Sjekk om din kommune har en tilskuddsordning.

Husk at ved krever lagringsplass, og er billigere om du kjøper store sekker.

Les også: Dette koster hverdagsluksusen deg

Tips 4: Unngå unødig oppvarming

Du skal kunne gå rundt hjemme i t-skjorte selv om det er kaldt ute, men det koster å ha 25 grader i leiligheten i vinterhalvåret. Senker du temperaturen inne med én grad, sparer du faktisk rundt tusen kroner i året.

I tillegg bør du:

  1. Forsikre deg om at vinduene er tette. Tørre og sprukne gummilister slipper ut mer varme enn du tror.
  2. Er det rom i huset du sjeldent bruker? Ha dørene lukket, og resten av huset varmes raskere opp.

Skal du investere i ny varmepumpe eller ny vedovn? Søk yA Oppussingslån i dag.

Låneeksempel:  eff.rente 16,7 %, 65.000, o/5 år, kostnad: 28.908, Totalt: 93.908