Skip to main content

Har du liggende verktøy fra oppussing av kjøkkenet, partytelt fra en fest eller står det en motorsykkel i garasjen du ikke bruker? Lei det ut!

Mange der ute trenger noe du eier for en kort periode – gjør det tilgjengelig for utleie og det blir fort en investering du kan tjene litt penger på. Les om hva du bør tenke på ved utleie!

Hva kan jeg leie ut?

Å leie er et godt alternativ hvis det er noe du trenger for en kort periode eller dersom du mangler oppbevaringsplass. Du står fritt til å leie ut det meste – verktøy, klær, hus, bil, båt, MC, caravan, kamera, møbler osv.

Det er imidlertid ikke lov å leie ut noe som bryter med norsk lov eller noe som krever spesiell tillatelse, som for eksempel våpen.

Hvordan leie ut?

Det er mange som annonserer på Finn.no eller i sosiale medier – men det finnes også mange andre nettsteder med utleietjenester. På Leieting.no finnes de fleste kategorier for utleie – da er også forsikring inkludert.

Skal du leie ut hus eller hytte kan du for eksempel bruke tjenester som Feriehus.no eller Airbnb.no. Tjenester som Nabobil.no gjør det også veldig enkelt å leie ut bilen.

Utleie av campingvogn/bobil er det mange som velger å gjøre privat til eget nettverk eller på Finn.no. Hvis de som tar kontakt aldri har vært på campingvognferie før, er det viktig å lære de hvordan de bruker den.

En bobil har gjerne mange funksjoner man bør kjenne til, som hvordan tømme toalettet og hvilke muligheter som finnes av oppbevaring. Kanskje sofaen kan dras ut og bli en ekstra soveplass?

Les også: Tips til deg som skal kjøpe campingvogn

Sjekkliste for privat utleie

Har du planer om å leie ut kjøretøy privat, bør du ta noen forhåndsregler:

  1. Avtal en egenandel ved eventuelle skader og hvor mange km som inkluderes i leien.
  2. Gi leietaker en innføring av kjøretøy og kjøreegenskaper – dette er spesielt viktig ved utleie av campingvogn/bobil.
  3. Bli enige om hvem som har ansvaret hvis kjøretøyet blir utsatt for skader eller stjålet ved utleie.
  4. Sjekk at leietakers førerkort stemmer med vektklassen.
  5. Bli enige om hva som inngår i prisen – med eller uten forsikring?

Hvilken pris bør jeg legge meg på?

Når det gjelder prissetting bør du sammenligne med tilsvarende ting/tjenester i ditt område. Tenk på at leietaker må spare noe på å leie det fremfor å kjøpe det selv.

Ved å sette en «lav» pris vil også prosessen gå raskere. Frakt avtales vanligvis mellom leietaker og utleier. Det som er mest vanlig er at leietaker henter og leverer.

Må jeg skatte når jeg leier ut?

Hvis utleieinntekten er under 10.000 kroner i året skal du ikke betale skatt av utleien. Dersom utleieinntekten er over 10.000 kroner skal den rapporteres i selvangivelsen, og du er nødt til å betale skatt. se Skatteetatens side for delingsøkonomi.

Les også: Lei ut hytta skattefritt