Skip to main content

September og oktober er en fin tid for å forberede hagen på den kalde årstiden. Følg disse tipsene før frosten kommer, og du kan spare både penger og ergrelser.

Plant om høsten

Høsten er en fin tid for å plante både busker og trær. Da kan du også plante blomsterløker og legge grunnlaget for neste vår. Fordelen med å plante om høsten er at det er god fuktighet i jorden, og du unngår tørkeperiode kombinert med sterk sol etter planting.

Rydding og beskjæring

Det kan være lurt å luke vekk ugress, grave opp røtter og ta bort løv. Da blir det mindre arbeid til våren. Har du tilgang på kompost kan dette med fordel strøs i bedene, men vent med jordforbedringen til våren.

De fleste planter skal beskjæres om våren, men noen må stusses på høsten. Dette gjelder blant annet for steinfrukter, som plommer og kirsebær. Hvis det er for mange blader gir det for mye fuktighet som kan føre til soppangrep. En annen plante som bør beskjæres om høsten er bringebærbusken. Da må du skjære stilkene som har båret bær i år. Selv om tuja klarer seg godt gjennom vinteren kan denne og barlind med fordel beskjæres nå. Staudene bør du også vente med å klippe til våren.

Beskytt plantene dine

De aller fleste planter tåler den norske vinteren godt. Noen klarer seg fint alene, mens andre krever litt mer arbeid. Du beskytter rosene mot frost ved å legge et ca.15 centimeter høyt lag med jord rundt dem. Rosene skal ikke beskjæres om høsten fordi roser ofte fryser noe tilbake. Du kan derimot fjerne visne eller skadede grener. Busker og små trær kan støttes opp så de kan ta i mot snøens tyngde.

På grunn av mye sollys bør du dekke til plantene i januar. Da kan du bruke striesekker eller granbar. Torv er ikke egnet fordi det trekker til seg mye fuktighet.

Det vi kaller sommerblomster tåler ikke kulde og må tas inn før frostnettene kommer. Sett de gjerne inn i en kald bod som holder 5-10 grader og sørg for å vanne de jevnlig. Andre planter som ikke tåler vinteren er busker og trær som er vant til varmere strøk, som oliven, sitron og appelsin. La disse plantene stå solrikt og hold de unna gulv med varmekabler.

Pass på plenen

Plenen bør rakes slik at det ikke blir liggende hauger med fuktig løv og råtne. Du må ikke klippe gresset for kort. Siste klipperunde bør være ca. 5 centimeter. Hvis gresset er kortere kan det føre til frostskader, og er gresset for langt kan det utvikles sopp og råteskader. Du må også fjerne blader og nedfallsfrukt for å forhindre brune flekker og brunsnegler.

Rydd vekk hagemøblene

For å forhindre at forurensing og støv i luften skal tære på utemøblene, bør de ryddes bort mot slutten av sesongen. Husk å vaske møblene for å forlenge levetiden på møblene. Da blir det også hyggelig å finne frem møblene når vårsolen titter frem igjen.

Til vanlig rengjøring av hagemøbler kan du bruke husvask eller andre lignende milde rengjøringsmidler. Rengjøringsmiddelet kan påføres med sprøyte, svamp eller skurepad og skrubbes deretter lett av. Bruk heller hageslangen enn høytrykksspyleren. Det er mengden med vann som avgjør hvor godt det blir skylt, ikke trykket på vannet. Til teakmøbler finnes det egne teakrensemidler som kan benyttes. Følg uansett alltid produsentens anvisninger. Husk å tømme tomme potter for jord, slik at de ikke står og trekker vann gjennom vinteren – da vil de mest sannsynlig sprekke.

Gjør du hagen din klar for vinteren nå, vil du være takknemlig når våren kommer for den gode jobben du gjorde forrige høst.